Χτυπάνε οι σειρήνες για τη δικτυακή ουδετερότητα

Χτυπάνε οι σειρήνες για τη δικτυακή ουδετερότητα

Συντάκτης: Deasy @ 22.11.2017

Η αμερικανική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (FCC) ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικάνους και το σχέδιό της είναι να καταργήσει τους κανόνες που η ίδια είχε θεσπίσει -με διαφορετική σύνθεση και επί κυβέρνησης Ομπάμα- για την προστασία της δικτυακής ουδετερότητας.

Τα δυσοίωνα μηνύματα από τις ΗΠΑ αναφέρουν πως η FCC θα επιτρέψει στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να ορίζουν ελεύθερα ποιες εφαρμογές θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης “λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας” στις υποδομές τους και ποιες όχι. Φαντάσου να είσαι εγγεγραμμένος στον Χ πάροχο και να παρακολουθείς μια υπηρεσία streaming από την εταιρεία Α, που έχει κάνει μια συμφωνία-πακέτο με τον πάροχο Χ. Θα μπορείς ίσως να βλέπεις περιεχόμενο ακόμα και 4Κ δωρεάν και χωρίς παρεμβάσεις, αλλά αν επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσεις την υπηρεσία streaming της εταιρείας Β που δεν έχει συνεργασία με τον πάροχό σου το περιεχόμενο θα έρχεται με μικρότερη ταχύτητα. Τέτοια σενάρια αρχίζουν να απασχολούν τους Αμερικανούς, εμείς για την ώρα στη Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και η προοπτική της εισαγωγής λωρίδων κυκλοφορίας με διαφορετική ταχύτητα για την καθεμία θεωρείται πειρασμός για τα αυτιά των στελεχών στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες των ΗΠΑ, η πραγματικότητα μπορεί να εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά από αυτό το μάλλον δυσοίωνο σενάριο. Ακόμα και οι ορκισμένοι υπέρμαχοι του διαδικτύου των πολλών ταχυτήτων (όπου οι πλουσιότεροι θα έχουν καλύτερη πρόσβαση σε σχέση με τους μη έχοντες) αναμένεται να περιμένουν το αποτέλεσμα των δικαστικών μαχών που θα ακολουθήσουν. Είναι περισσότερο από βέβαιο πως μια απόφαση της FCC για κατάργηση της δικτυακής ουδετερότητας θα χρειαστεί να περάσει από αρκετά δικαστικά κύματα και μάλλον θα εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου μπορεί να έχει αλλάξει πια και τα πράγματα να ξεκινήσουν από την αρχή.