ΗΠΑ για TikTok: Ή το πουλάς ή στο κλείνω

ΗΠΑ για TikTok: Ή το πουλάς ή στο κλείνω

Συντάκτης: Deasy @ 24.04.2024

Το πολυνομοσχέδιο με το οποίο οι ΗΠΑ θα δώσουν βοήθεια αξίας 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ταϊβάν και Ισραήλ εγκρίθηκε την Τρίτη και από τη Γερουσία και βρίσκεται καθ' οδόν για τον Λευκό Οίκο όπου αναμένεται να υπογραφεί εντός της Τετάρτης από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται και εκείνες που ουσιαστικά υποχρεώνουν την ByteDance να αναζητήσει αγοραστή για το TikTok. Αν δεν το πράξει, η αμερικανική αγορά θα κλείσει για το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης με άγνωστες προεκτάσεις για τις υπόλοιπες χώρες στις οποίες λειτουργεί η πλατφόρμα.

Το προηγούμενο διάστημα η ByteDance προσπάθησε να κινητοποιήσει τους Αμερικανούς χρήστες, καλώντας τους να επικοινωνήσουν με τους βουλευτές των περιφερειών τους ώστε να τους εξηγήσουν για ποιους λόγους δεν θα έπρεπε να απαγορευτεί το TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιου τύπου μπελάδες πλήττουν την εταιρεία, αφού και επί Ντόναλντ Τραμπ είχαν γίνει προσπάθειες για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του TikTok. Ο Τραμπ, σήμερα, είναι αντίθετος με κάθε αλλαγή ή απαγόρευση με τις κακές γλώσσες να λένε ότι η αλλαγή της στάσης του οφείλεται στο ότι ένας σημαντικός χρηματοδότης του είναι μέτοχος στην ByteDance.

Η κινεζική εταιρεία έχει εννέα μήνες στη διάθεσή της για να βρει αγοραστή, ενώ ο νόμος προβλέπει και μία επιπλέον περίοδο χάριτος τριών μηνών. Σύνολο, δηλαδή, ένας χρόνος που θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από σήμερα.