Ευρωπαϊκή αντίσταση στις πιέσεις ΗΠΑ - Στο τραπέζι η φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών

Ευρωπαϊκή αντίσταση στις πιέσεις ΗΠΑ - Στο τραπέζι η φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 30.06.2025

 

Εντελώς απρόθυμοι εμφανίζονται τόσο ο Καναδάς όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσουν στη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ, φοβούμενες τυχόν αντίποινα από την κυβέρνηση Τραμπ.

Την αρχή έκανε το Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση του Καναδά που ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στη φορολόγηση των εταιρειών με συντελεστή 3% επί των εσόδων τους. Ένα 24ωρο πριν, την Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι σταματά όλες τις συζητήσεις με τον Καναδά για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και ότι θα προχωρούσε στην επιβολή νέων δασμών σε βάρος του βόρειου γείτονα. Ο Καναδάς υπαναχώρησε και οι συζητήσεις επανεκκίνησαν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ως τις 21 Ιουλίου.

Το παράδειγμα του Καναδά φαίνεται ότι θα ακολουθήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της Κομισιόν διαπραγματεύεται τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ με τον χρόνο να πιέζει. Οι δυο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία ως τις 9 Ιουλίου και φαίνεται ότι η Κομισιόν δεν θα δυσαρεστήσει τον Αμερικανό πρόεδρο. Πριν από λίγες ημέρες, οι Βρυξέλλες εμφανίζονταν διατεθειμένες να επιδείξουν ευελιξία όσον αφορά στην εφαρμογή της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές, όμως δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση στους κόλπους της Κομισιόν.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού Τερέσα Ριμπέρα δήλωσε μόλις χθες, Δευτέρα, ότι «δεν θα συμβιβαστούμε», ενώ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι η Ε.Ε. δεν υπαγορεύει στις ΗΠΑ πώς θα εφαρμόσουν τους κανόνες τους και απαιτεί αντίστοιχο σεβασμό.

Η Ριμπέρα προέρχεται από το σοσιαλιστικό κόμμα και διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του ανταγωνισμού σε μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κυριαρχείται από στελέχη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι επίτροποι δεν εκπροσωπούν τις χώρες από τις οποίες προέρχονται, όμως σίγουρα η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας θα προσφέρει στήριξη στην Ριμπέρα εφόσον τη χρειαστεί. Το ζητούμενο είναι αν η Ε.Ε. θα βάλει νερό στο κρασί της και σε ποια ποσότητα προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ευρώπη υπερτερεί των ΗΠΑ στις εξαγωγές αγαθών, όμως οι Αμερικανοί έχουν το πάνω χέρι στις εξαγωγές υπηρεσιών. Το τελικό ισοζύγιο είναι υπέρ των Ευρωπαίων και αυτό είναι που θέλει να ανατρέψει ο Τραμπ. Την επόμενη Τετάρτη, στις 9 Ιουλίου, θα ξέρουμε τι έχει συμβεί.