Τελεσίγραφο των ΗΠΑ: Ή πουλάτε το TikTok ή...

Τελεσίγραφο των ΗΠΑ: Ή πουλάτε το TikTok ή...

Συντάκτης: Deasy @ 05.03.2024

Δεν συμφωνούν πολύ συχνά οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί αλλά φαίνεται ότι έχουν βρει έναν κοινό εχθρό στο πρόσωπο του TikTok. Βουλευτές των δύο κομμάτων προωθούν νομοθεσία στο Κογκρέσο που θα απαγορεύει στην Apple και την Google να διανέμουν το TikTok εκτός και αν η Bytedance, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, προχωρήσει στην πώλησή του.

Η κινεζική εταιρεία μάλλον θα βρεθεί σε μία άβολη θέση εάν ο νόμος περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία. Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει 165 ημέρες στη διάθεσή της για να προχωρήσει στην πώληση της πλατφόρμας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει επιπτώσεις στην προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά θα προκαλέσει και αλλαγές και στην Ευρώπη, που ετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Πολλοί υποψήφιοι και κόμματα σχεδιάζουν καμπάνιες που λαμβάνουν υπόψιν τους το TikTok και τη δημοτικότητά του σε ένα μεγάλο ηλικιακό φάσμα. Αν το TikTok τεθεί νοκάουτ, το κενό θα σπεύσει να καλύψει κυρίως η Meta με το Reels.

Από την πλευρά του TikTok το βασικό σχόλιο είναι ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο θα απαγορεύσει τη λειτουργία της πλατφόρμας. Οι διατάξεις, λένε οι εκπρόσωποι του κινεζικού κοινωνικού δικτύου θα καταπατήσει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης 170 εκατ. Αμερικανών και τις προοπτικές ανάπτυξης 5 εκατ. αμερικανικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το TikTok για να προωθήσουν τη δραστηριότητά τους. Λίγο υπερβολικό ίσως όλο αυτό, το σίγουρο είναι ότι τόσο επί Μπάιντεν όσο και επί Τραμπ το TikTok έχει περάσει δύσκολα, καθώς έχει χαρακτηριστεί δυνητικός κίνδυνος για την ασφάλεια των δεδομένων. Δεν πρόκειται για κάποια απολύτως αυθαίρετη ερμηνεία των Αμερικανών, η κινεζική κυβέρνηση υποχρεώνει τις επιχειρήσεις της χώρας να μοιράζονται μαζί της κρίσιμα δεδομένα όποτε εκείνη το απαιτήσει. Αυτός είναι και ο λόγος που η εγκατάσταση του TikTok σε συσκευές αξιωματούχων έχει απαγορευτεί και στους εργαζομένους της Κομισιόν.