Οι ΗΠΑ προχωρούν στην απαγόρευση του TikTok εκτός και αν πωληθεί σε αμερικανική οντότητα

Οι ΗΠΑ προχωρούν στην απαγόρευση του TikTok εκτός και αν πωληθεί σε αμερικανική οντότητα

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 21.04.2024

Περιθώριο εννέα μηνών έως και ενός έτους για την πώληση του TikTok σε αμερικανική εταιρεία έδωσαν οι ΗΠΑ στην ByteDance, αλλιώς θα προχωρήσουν στην απαγόρευση της λειτουργίας στη χώρα.

Αυτό ορίζει το νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία από την Βουλή των Αντιπροσώπων, το τελευταίο επεισόδιο που κλιμακώνει τη σχέση της αμερικανικής κυβέρνησης με την κινεζική εταιρεία ByteDance, στην οποία ανήκει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, η ByteDance θα πρέπει να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου της στο TikTok σε μια οντότητα με έδρα τις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, παρέχοντας ένα επιπλέον περιθώριο τριών μηνών, αν το επιλέξει ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας. Σε διαφορετική περίπτωση οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην απαγόρευση της χρήσης της πλατφόρμας στο αμερικανικό έδαφος.

Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει κατά καιρούς τους φόβους τους σχετικά με την κινεζική προέλευση του TikTok, πιέζοντας αρκετές φορές την ByteDance στο παρελθόν να προχωρήσει στην πώλησή του. Πίεση που κλιμακώνεται με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε χθες με πλειοψηφία με πλειοψηφία 360 ψήφων υπέρ και 58 κατά. To TikTok έχει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια μοναδικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αγορές του, καθώς περισσότεροι από 150 εκατομμύρια Αμερικανοί εκτιμάται ότι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα.

Όσο για το ποιος θα μπορούσε να ενδιαφερθεί για την αγορά του TikTok τα σενάρια ποικίλλουν, από τη Meta (στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp) μέχρι τη Microsoft ή ακόμα και την Oracle που ενδεχομένως να ήθελαν να κάνουν μια μεγάλη κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εταιρείες οι οποίες θα χρειαστεί να προσφέρουν περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό στο οποίο αποτιμάται η αξία της πλατφόρμας. Αρκεί βέβαια η ByteDance να θέλει να πουλήσει…