Έρευνα σε βάρος του Facebook

Έρευνα σε βάρος του Facebook

Μπελάδων συνέχεια

Συντάκτης: Deasy @ 27.03.2018

Ενός κακού δοθέντος μύρια έπονται και η περίπτωση του Facebook επιβεβαιώνει το ρητό, το αντίστοιχο του οποίου στα αγγλικά είναι το “when it rains, it pours”. Επίσης, μας έρχεται στο μυαλό μια άλλη αγγλοσαξονική ρήση με τις κοπριές που πέφτουν στον ανεμιστήρα και μετά σκορπίζουν παντού αλλά αρκετά με τις λαϊκές σοφίες.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (γνωστή και ως FTC) ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα με επίκεντρο τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων από το Facebook. Η έρευνα της FTC θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο η εταιρεία συμμετείχε σε παράνομες πράξεις που προκάλεσαν σημαντική βλάβη στους καταναλωτές.

Το άκουσμα της είδησης ήταν αρκετό για να στείλει τη μετοχή του Facebook ακόμα πιο χαμηλά. Για να έχεις μια εικόνα του ξύλου που έχει πέσει στο Χρηματιστήριο, η μετοχή του Facebook ήταν στα 185 δολάρια την Παρασκευή 16 Μαρτίου πριν γίνουν γνωστές οι αποκαλύψεις με την Cambridge Analytica και χθες αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας κλωθογύριζε στα 160 δολάρια περίπου, δηλαδή μέσα σε 6 συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 14%. Βεβαίως ό,τι κατεβαίνει, ανεβαίνει κιόλας αλλά τέλος πάντων αυτές οι ημέρες δεν είναι και οι καλύτερες για τον Zuckerberg και την εταιρεία του.

Ένα από τα οικονομικά θέματα που θέτει η έρευνα της FTC σχετίζεται με μια συμφωνία που είχε υπογράψει το Facebook με τη συγκεκριμένη υπηρεσία το 2011 και αφορούσε θέματα σωστής διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων. Εάν η FTC κρίνει πως το Facebook παραβίασε εκείνη τη συμφωνία, έχει το δικαίωμα να επιβάλει πρόστιμο ύψους 40.000 δολαρίων για κάθε παραβίαση. Αν θεωρήσουμε πως η διαρροή των στοιχείων των 50 εκατ. χρηστών αποτελούν ισοδύναμες παραβιάσεις, το πρόστιμο που προκύπτει είναι εξοντωτικό και φτάνει τα 2.000.000.000.000 δολάρια, ορίστε και ολογράφως να το ευχαριστηθείς, δύο τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά στη θεωρία, βεβαίως, στην πράξη το μόνο σίγουρο είναι πως οι μπελάδες για το Facebook όχι μόνο δεν τελειώνουν αλλά πληθαίνουν.