Δέκα χρόνια χωρίς τον Steve Jobs

Δέκα χρόνια χωρίς τον Steve Jobs

Συντάκτης: Deasy @ 05.10.2021

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ιδρυτή της Apple, Steve Jobs, μιας διορατικής και επιδραστικής (όσο καμία άλλη) προσωπικότητα για την τεχνολογία και όχι μόνο.

Ο Steve Jobs σημάδεψε την πορεία της Apple (και σημαδεύτηκε από αυτή), διατηρώντας τα ηνία της εταιρείας σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους: στα πρώτα χρόνια της Apple, από τη δεκαετία του 70 και μέχρι το 1985 όταν και εκδιώχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο και από το 1997 και μέχρι το θάνατό του, όταν συνέβαλε καθοριστικά στην ανάκαμψη της εταιρείας. Ενδιάμεσα, ίδρυσε και ηγήθηκε της εταιρείας πληροφορικής NeXT, αλλά και της Pixar, στην εξαγορά της οποίας προχώρησε το 1986 και την οποία καθιέρωσε ως την πιο γνωστή εταιρεία στο χώρο των κινουμένων σχεδίων.

Οραματιστής όσο λίγοι, ο Steve Jobs ήταν ο άνθρωπος πίσω από την υλοποίηση (αλλά και το λανσάρισμα) πλήθος προϊόντων της Apple: από τον πρώτο Macintosh μέχρι το iPhone. Ιδιαίτερα στην εποχή της επιστροφής του στην Apple καταγράφονται πλήθος εμπορικών επιτυχιών της αμερικανικής εταιρείας: το iTunes, το iPod, το iPhone, το iPad είναι μόνο μερικά από αυτά, προϊόντα και υπηρεσίες που άλλαξαν το τοπίο της τεχνολογίας στα χρόνια που ακολούθησαν.

Μέχρι και τις τελευταίες ημέρες πριν το θάνατό του ο Steve Jobs και παρά την πολυετή πάλη του με τον καρκίνο, εξακολουθούσε να ηγείται της Apple. Τα άφησε στις 24 Αυγούστου του 2011 όταν και ουσιαστικά όρισε τον διάδοχό του, Τιμ Κουκ. Στις 5 Οκτωβρίου 2011 (μόλις μια ημέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s) ανακοινώθηκε ότι ο καρκίνος τον είχε νικήσει οριστικά. Ήταν μόλις 56 ετών.

Φυσικό και επόμενο, η κεντρική σελίδα του site της Apple να είναι σήμερα αποκλειστικά αφιερωμένη σε εκείνον.