Δεν πείθουν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης του κορονοϊού

Δεν πείθουν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης του κορονοϊού

Συντάκτης: Deasy @ 20.08.2020

Σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι εφαρμογές ιχνηλάτησης των  κρουσμάτων του κορονοϊόυ θα έχουν ουσιαστική συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημάις διαπιστώνει μελέτη ερευνητών του University College London, η οποία δημοσιεύθηκε στο Lancet Digital Health.

Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν 4.000 παλαιότερες μελέτες σε εφαρμογές ιχνηλάτησης και κατέληξαν σε 15 για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές  δεν παίζουν ρόλο στην αντιμετώπιση των πανδημιών.

Ένα από τα πολλά σημεία που τονίζουν είναι πως μία τέτοια εφαρμογή μπορεί να είναι αποτελεσματική μόνο όταν χρησιμοποιείται από μεγάλο αριθμό πολιτών, που να φτάνει ως και το 75% του πληθυσμού. Στη Γαλλία η εφαρμογή ιχνηλάτησης έχει 2,3 εκατ. downloads αλλά έχει στείλει μόνο 72 ειδοποιήσεις για πιθανή προσβολή από τον κορονοϊό, ενώ στη Γερμανία των 80 εκατ. κατοίκων η αντίστοιχη εφαρμογή καταγράφει μόλις 17 εκατ. downloads.

Βεβαίως download δεν σημαίνει πως η εφαρμογή δεν έχει απομακρυνθεί από τη συσκευή.

Η ανησυχία για το κατά πόσο θα τηρηθούν οι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κάνει πολλούς Ευρωπαίους να είναι επιφυλακτικοί στη χρήση τέτοιων εφαρμογών. Το ερώτημα του «ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες» πλανάται στον απόηχο των σοβαρών περιστατικών ασφαλείας που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Ακόμα και σε χώρες όμως που η προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν αποτελεί πρώτιστο μέλημα, η εντατική χρήση της τεχνολογίας και η εντατική χρήση εφαρμογών καταγραφής και ιχνηλάτησης δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Οι περιπτώσεις της Νότιας Κορέας (που επιστράτευσε και τις κάμερες κλειστού κυκλώματος) και του Ισραήλ είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και δίνουν επιπλέον επιχειρήματα σε όσους είναι επιφυλακτικοί για τη χρήση των συγκεκριμένων εφαρμογών.