Όλο τις συζητάμε όλο τις ακούμε αλλά για την ώρα δεν τις έχουμε δει στα μέρη μας. Οι εφαρμογές ιχνηλάτησης που θα σε ειδοποιούν αν κάποιος από τους ανθρώπους που συνάντησες στο διάβα σου -και παρέμεινες μαζί τους για κάποιο διάστημα- έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό όλο σχεδιάζονται αλλά ακόμα δεν τις έχουμε δει σε πλήρη ανάπτυξη στην πράξη.
Ωστόσο και επειδή μια κάποια ανησυχία υπάρχει -όχι αδικαιολόγητη εδώ που τα λέμε- ο επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς τόνισε σήμερα πως οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να απενεργοποιηθούν αυτόματα μόλις περάσει η υγειονομική κρίση του Covid-19.
«Οι εφαρμογές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για μαζική παρακολούθηση και οι πολίτες θα έχουν έλεγχο των δεδομένων τους» τόνισε ο επίτροπος στη διάρκεια ενημέρωσης της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.
Τόνισε δε πως η απενεργοποίηση των εφαρμογών θα πρέπει να γίνει αυτόματα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρέμβαση του χρήστη.
Η οργάνωση Human Rights Watch εξέδωσε μόλις χθες Τετάρτη μία έκθεση όπου συγκρίνει τις προσεγγίσεις σε διάφορες χώρες και προειδοποιεί πως οι εφαρμογές ιχνηλάτησης μπορούν να αποδειχθούν απειλή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην έκθεση παρατίθενται οι ενέργειες διαφόρων χωρών και επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την κακή χρήση αλλά και τα ερωτήματα για την ακρίβεια αυτών των εφαρμογών. Το βασικό τεχνικό ερώτημα το οποίο διατυπώνουν πολλοί και όχι μόνο η συγκεκριμένη οργάνωση είναι πώς θα διασφαλιστεί η μείωση των λανθασμένων ειδοποιήσεων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν τεθεί προτάσεις για κάποιους περιορισμούς, για παράδειγμα οι εφαρμογές να μην «καταγράφουν» μία συνάντηση με άλλον κάτοχο κινητού αν η μεταξύ τους απόσταση είναι μεγαλύτερη των δύο μέτρων και αν ο χρόνος παραμονής στο ίδιο σημείο ήταν πολύ μικρός. Το πώς όμως θα λειτουργήσουν αυτοί οι κανόνες στην πράξη μένει βέβαια να αποδειχθεί.