Πρώτη διεθνής συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη

Πρώτη διεθνής συνθήκη για την τεχνητή νοημοσύνη

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 05.09.2024

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία θα συνυπογράψουν το νομικό πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τεχνητή νοημοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Το κείμενο, το οποίο από νομικής πλευράς έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, είναι αποτέλεσμα εργασίας δύο ετών και για τη διαμόρφωσή του συνεργάστηκαν το Συμβούλιο της Ευρώπης (το οποίο έχει 46 μέλη), η Ε.Ε. και 11 χώρες που δεν είναι μέλη του οργανισμού. Με αυτή την πρωτοβουλία, οι συμμετέχοντες ελπίζουν να διαμορφωθεί ένα διεθνές νομικό πρότυπο, όπου χώρες από διαφορετικά σημεία του κόσμου συμφωνούν ότι μοιράζονται τις ίδιες αξίες για την ασφαλή αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι υπογράφοντες δεσμεύονται ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα λειτουργούν στις χώρες τους θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι δεν θα υπονομεύουν την ακεραιότητα και αποτελεσματικότητα των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της διάκρισης των εξουσιών, της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Η σύνταξη του κειμένου ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο με τη γενική γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejcnovic να δηλώνει ότι η συμφωνία αποτελεί «απάντηση στην ανάγκη για ένα διεθνές νομικό πρότυπο που θα υποστηρίζεται από κράτη σε διαφορετικές ηπείρους που μοιράζονται τις ίδιες αξίες για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης, με ταυτόχρονο μετριασμό των κινδύνων».

Η συγκεκριμένη συνθήκη, όπως είναι σαφές, εστιάζει σε θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων και δεν δίνει τόσο μεγάλη σημασία στη λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ή στον τρόπο εκπαίδευσής τους - θέματα με τα οποία καταπιάνεται για παράδειγμα η Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο στην Ε.Ε.