ΕΕ: ευθύνη των κρατών-μελών η προμήθεια εξοπλισμού στο 5G

ΕΕ: ευθύνη των κρατών-μελών η προμήθεια εξοπλισμού στο 5G

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 30.01.2020

«Σολομώντεια» ήταν (όπως είχαμε προβλέψει) η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προμήθεια εξοπλισμού των 5G δικτύων στην επικράτεια της Ένωσης. Η απόφαση της Επιτροπής είναι μακριά από τις αιτιάσεις των ΗΠΑ που θα επιθυμούσαν έναν ολοκληρωτικό αποκλεισμό της Huawei από τα 5G δίκτυα στην Ευρώπη, αφού δεν αποκλείει κανένα προμηθευτή και ταυτόχρονα μεταφέρει την ευθύνη για την προμήθεια εξοπλισμού στα κράτη-μέλη, τα οποία βέβαια θα πρέπει να λάβουν υπόψη την ανάγκη για ασφάλεια της εσωτερικής αγοράς.

Έτσι σε διάστημα δύο ημερών οι ΗΠΑ δέχθηκαν δύο διαδοχικά χτυπήματα. Πρώτα από την Αγγλία, όπου επιτρέπεται στη Huawei να κατεβάσει προσφορές για συγκεκριμένα τμήματα των υποδομών και μία ημέρα αργότερα από την ΕΕ. Ειδικότερα, η απόφαση της Επιτροπής προτρέπει τα ίδια τα κράτη-μέλη να καθορίσουν τους πιθανούς κινδύνους και να καθορίσουν τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές σε ότι αφορά τη χρήση 5G εξοπλισμού μέχρι και τις 30 Απριλίου, υποβάλλοντας τη σχετική έκθεση έως και δύο μήνες αργότερα (30 Ιουνίου). Έκθεση που θα πρέπει να είναι σύμφωνη με ένα πακέτο μέτρων και προτάσεων (εργαλειοθήκη) που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το πλαίσιο κυβερνοασφάλειας των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, την επίβλεψη του οποίου θα έχουν οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που συνοδεύουν την απόφαση της Επιτροπής με την κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, (εκτελεστική αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή) να επισημαίνει τις προοπτικές και τις θετικές επιπτώσεις των 5G δικτύων, που προκύπτουν όμως από την ασφάλεια των δικτύων. "Μόνο τότε θα επωφεληθούν όλοι οι πολίτες από τις ψηφιακές αλλαγές" καταλήγει η κ. Βέστεϊγιερ. Σε αντίστοιχο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις του κ. Μαργαρίτη Σχοινά (αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής). "Μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας προστατεύει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις υποδομές ζωτικής σημασίας της Ευρώπης. Το 5G θα είναι μια ρηξικέλευθη τεχνολογία, αλλά δεν πρέπει να υπονομεύσει την ασφάλεια της εσωτερικής αγοράς μας. Η εργαλειοθήκη αποτελεί σημαντικό βήμα σε μια προσπάθεια που πρέπει να είναι διαρκής στο πλαίσιο του συλλογικού έργου της ΕΕ για την καλύτερη προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.