Προβλήματα για το TikTok και στην Ευρώπη

Προβλήματα για το TikTok και στην Ευρώπη

Συντάκτης: Deasy @ 22.04.2024

Σαν να μην έφταναν τα κακά μαντάτα από την Ουάσιγκτον, οι Βρυξέλλες αποδεικνύονται επίσης σκληρές με το TikTok που ερευνάται για παραβάσεις των διατάξεων που περιλαμβάνονται στην Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες.

Όλα ξεκίνησαν όταν η εταιρεία που λειτουργεί τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης παρουσίασε το TikTok Lite, το οποίο όπως μαρτυρά το όνομά του είναι διαθέσιμο για χρήστες που βρίσκονται σε δίκτυα χαμηλών ταχυτήτων. Η "ελαφριά" όμως έκδοση έχει και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό - προσφέρει ανταμοιβές με τη μορφή κουπονιών και προσφορών στους χρήστες που παρακολουθούν βίντεο στην πλατφόρμα.

Ναι, η ByteDance δείχνει διατεθειμένη να δώσει κάθε λογής κίνητρα για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ενδιαφέρον για την πλατφόρμα της, αλλά φαίνεται ότι η νομική υπηρεσία της εταιρείας δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Το οποίο δίκαιο ορίζει ότι πριν από τη διάθεση του Tik Tok Lite θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ανάλυση κινδύνων και κυρίως των κινδύνων που σχετίζονται με την εκδήλωση συμπτωμάτων εθισμού από τους χρήστες.

«Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά, δεδομένης της εικαζόμενης απουσίας αποτελεσματικών μηχανισμών επαλήθευσης της ηλικίας στο TikTok», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έρευνα που ξεκίνησε αφορά σε ενδεχόμενες παραλείψεις που εφόσον επιβεβαιωθούν θα συνιστούσαν παραβάσεις των άρθρων 34 και 35 της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες σχετικά με την εκτίμηση και τον μετριασμό κινδύνων.

Στο μεταξύ και μέχρι να τελειώσει η ανταλλαγή πληροφοριών και εγγράφων μεταξύ των νομικών υπηρεσιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι αναστέλλεται το πρόγραμμα επιβράβευσης που περιλαμβάνεται στο TikTok Lite. Άρα, αν βλέπεις βίντεο στο Tiktok Lite και περιμένεις κάποιο κουπόνι ως ανταμοιβή για τον κόπο σου, μάλλον θα περιμένεις πολύ, ίσως και ματαίως.