Συγχωνευτείτε γιατί χανόμαστε

Συγχωνευτείτε γιατί χανόμαστε

Συντάκτης: Deasy @ 15.04.2024

Η Ευρώπη πρέπει να ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις στις τηλεπικοινωνίες, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και στην ενέργεια αν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική, λέει ο Ενρίκο Λέττα. Αν, τώρα, αναρωτιέσαι τι βαρύτητα έχει ο λόγος ενός πρώην Ιταλού πρωθυπουργού, η απάντηση είναι βεβαίως "εξαρτάται" από τα κέφια των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι ανέθεσαν στον Λέττα να συντάξει μια μελέτη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η έκθεσή του είναι βασικό θέμα στην ατζέντα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που πραγματοποιείται στις 17 και 18 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα λέει ο Λέττα στους Financial Times, αυτό που τις τελευταίες δύο τρεις δεκαετίες περιγράφεται ως "ενιαία αγορά" στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μοιάζει και τόσο με ενιαία αγορά. Χρειάζονται ενοποιήσεις στα επόμενα πέντε χρόνια στους τρεις προαναφερόμενους τομείς ώστε η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική. Βεβαίως δεν είναι ο πρώτος (ούτε και ο τελευταίος) που παρατηρεί ότι η ενοποίηση έχει ίσως πετύχει στα λόγια αλλά όχι στην πράξη.

Η επιχειρηματολογία για τη δημιουργία υπερεθνικών πρωταθλητών σε κρίσιμους τομείς έχει εμφανιστεί πολλές φορές στο παρελθόν, όμως στην πράξη δεν έχουν γίνει παρά λιγοστά πράγματα. Βεβαίως, ουδείς γνωρίζει αν τα μικρότερα κράτη - μέλη θα έβλεπαν με καλό μάτι την ενοποίηση για την οποία μιλάει ο Λέττα να μεταφράζεται σε εξαγορά επιχειρήσεών τους από εταιρείες των μεγαλύτερων χωρών όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και, δευτερευόντως, η Ιταλία ή η Ισπανία. Η ιστορία διδάσκει ότι μάλλον δεν θα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενα με μια τέτοια εξέλιξη. Ο Λέττα δεν είναι ο μόνος που συντάσσει έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Ένας άλλος Ιταλός, ο Μάριο Ντράγκι, συντάσσει τις δικές του προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει λίγο αργότερα μέσα στο έτος, μάλλον προς το φθινόπωρο.