Ευρω-έρευνα με οσμή σκανδάλου σε έργα 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Ευρω-έρευνα με οσμή σκανδάλου σε έργα 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 11.04.2024

Τις αιτίες πίσω από την πρόσφατη "επίσκεψη" της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία των τριών μεγάλων τηλεπικοινωνιακών παρόχων και σε άλλες επτά εταιρείες φωτίζει δημοσίευμα του Politico, το οποίο προκαλεί αντιδράσεις στην Αθήνα από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ο οργανισμός για την καταπολέμηση της απάτης (γνωστή ως OLAF) ερευνούν συμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ανατέθηκαν σε δέκα εταιρείες στην Ελλάδα. Οι συμβάσεις αφορούν σε έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και όπως φαίνεται η έρευνα πυροδοτήθηκε μετά από καταγγελίες που έκανε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η European Dynamics.

Η έρευνα, σημειώνει το ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη, είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα στην αξιοπιστία του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 723 δισ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 8 άτομα σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία που κατηγορούνται για απάτη ύψους 600 εκατ. ευρώ. Αλλα 14 άτομα τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ οι αρχές κατέσχεσαν κρυπτονομίσματα, ρολόγια Rolex και πολυτελή οχήματα.

H έρευνα στην Ελλάδα φαίνεται ότι αφορά αναθέσεις για 600 έργα ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η Vodafone επιβεβαίωσε ότι ερευνάται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ οι άλλες δύο εταιρείες -ΟΤΕ και Nova- δεν έκαναν κάποιο σχόλιο στο Politico. Το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Ανάπτυξης επίσης δεν έκαναν σχόλιο.

Σχόλια, ωστόσο, έκαναν κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Οι σημερινές αποκαλύψεις στο πρωτοσέλιδο θέμα της ευρωπαϊκής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico, για έρευνες σε σχέση με πιθανή απάτη στη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, επιβεβαιώνουν το σύνολο των ενστάσεων που έχει καταθέσει έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την επιλεκτική διάθεση των ευρωπαϊκών πόρων».

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει από την πλευρά του ότι το ρεπορτάζ του Politico «έρχεται να επιβεβαιώσει την κριτική, που έχει ασκήσει μήνες τώρα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την αδιαφάνεια που επικρατεί εκ μέρους της κυβέρνησης στη διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου σε λίγους και ισχυρούς. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο πώς διαχειρίζεται αυτά τα κονδύλια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και, όπως και χθες στη Βουλή, δεν πρόκειται να της δώσουμε καμία λευκή επιταγή».