'Πέρασε' η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα

"Πέρασε" η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα

Συντάκτης: Deasy @ 26.03.2019

Με 348 ψήφους υπέρ, 274 κατά και 36 αποχές το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα. Μαζί εγκρίθηκε και το αμφισβητούμενο Άρθρο 13 που είχε επικριθεί από μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κοινότητας πως θα περιορίσει την ελεύθερη έκφραση.

Το συγκεκριμένο άρθρο καθιστά τις πλατφόρμες (όπως το YouTube) υπεύθυνες για το περιεχόμενο που φιλοξενούν και τις υποχρεώνει να τοποθετήσουν φίλτρα ελέγχου ώστε να αποφεύγεται η δημοσίευση έργων για τα οποία ο χρήστης -που επιχειρεί τη δημοσίευση- δεν έχει τα σχετικά δικαιώματα.

Αν και οι νομοθέτες διευκρινίζουν πως το άρθρο δεν θα έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις σχολιασμού ή παρωδίας, καθώς και στα γνωστά μας memes, έχει διατυπωθεί η εκτίμηση πως οι πλατφόρμες δεν θα δημοσιοποιούν το περιεχόμενο ώστε να αποφύγουν νομικές κυρώσεις. Η αποτελεσματικότητα των φίλτρων επίσης αμφισβητείται, με δεδομένη την όχι και τόσο πετυχημένη εφαρμογή τους ως σήμερα σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.

Η έγκριση της οδηγίας σημαίνει πως το Ευρωκοινοβούλιο υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή δημιουργικότητα και τις θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., υποστήριξε ο πρόεδρος του Σώματος Αντόνιο Ταγιάνι. Βεβαίως ευρωβουλευτές που αντιτίθενται στην οδηγία έσπευσαν να καλέσουν τους ψηφοφόρους να θυμηθούν τη σημερινή ημέρα τη στιγμή που θα πηγαίνουν -σε περίπου δύο μήνες από σήμερα- στην κάλπη των ευρωεκλογών.