Η Ιρλανδία δεν θέλει λεφτά από την Apple

Η Ιρλανδία δεν θέλει λεφτά από την Apple

Συντάκτης: Deasy @ 17.08.2017

Στην αντιπαράθεσή της με την Ε.Ε. η Apple μπορούμε να πούμε πως σημείωσε το πρώτο της τέρμα, καθώς η Ιρλανδία αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα των κοινοτικών υπηρεσιών και να ζητήσει από την αμερικανική εταιρεία να πληρώσει αναδρομικούς φόρους 13 δισ. ευρώ.

Επειδή μάλλον δεν κοιμάσαι και δεν ξυπνάς με τους φορολογικούς καβγάδες ανά τον κόσμο, συνοψίζουμε. Τον περασμένο χρόνο η Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ιρλανδία επέβαλε τόσο χαμηλούς φόρους στην Apple που ουσιαστικά ήταν σαν να της παρείχε κρατικές ενισχύσεις. Η Ε.Ε. κάλεσε την Ιρλανδία να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η Apple να της καταβάλει 13 δισ. ευρώ σε αναδρομικούς φόρους.

Η Apple φυσικά υποστήριξε πως δεν έχει κάνει κανένα λάθος και καμία παρασπονδία και το ίδιο ακριβώς υποστήριξε και η Ιρλανδία που δεν έχει καμία διάθεση να κυνηγά επιχειρήσεις που έχουν εδραιωμένη παρουσία στη χώρα και απασχολούν κόσμο και ντουνιά. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως η κυβέρνησή του είναι υποχρεωμένη να συλλέγει τους φόρους που αναλογούν βάσει της εθνικής νομοθεσίας και πως “δεν είμαστε ο παγκόσμιος φοροεισπράκτορας για κανέναν άλλον”. Στις Βρυξέλλες θα πρέπει να νευρίασαν πολύ με αυτή τη δήλωση.