Σάσα Μπάρον Κοέν κατά των μεγάλων του διαδικτύου

Σάσα Μπάρον Κοέν κατά των μεγάλων του διαδικτύου

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 25.11.2019

Εγινε γνωστός με τον πρώτο... fake news δημοσιογράφο, τον Μπόρατ από το Καζακστάν, αλλά ο Σάσα Μπάρον Κοέν δεν είναι μόνο αυτό. Μετά από αρκετές επιτυχίες στην επαγγελματική του ζωή ο Κοέν βραβεύτηκε από την Anti-Defamation League (ADL) για τη δράση του εναντίον του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και στην ομιλία του τα έβαλε εναντίον των μεγάλων του διαδικτύου, οι οποίοι εδώ που τα λέμε κυρίως μετά την υπόθεση της Cambridge Analytica έχουν γίνει αντικείμενο εντατικής κριτικής.

Τα κοινωνικά δίκτυα είναι η μεγαλύτερη μηχανή προπαγάνδας στην ιστορία, υποστήριξε στην ομιλία του ο Κοέν και πρόσθεσε πως είναι πια ξεκάθαρο πως οι εταιρείες δεν είναι σε θέση να αυτορρυθμιστούν.

Ίσως, είπε, να μην είναι αρκετή η επιβολή προστίμων αλλά να απειληθούν οι επικεφαλής των εταιρειών, δηλαδή του Facebook, του Twitter, της Google και του YouTube με φυλάκιση αν οι πλατφόρμες τους χρησιμοποιούνται είτε για την προώθηση μισαλλόδοξων θέσεων είτε για τον επηρεασμό εκλογικής διαδικασίας.

Στο στόχαστρο του Κοέν βρέθηκε κυρίως το Facebook μετά την άρνησή του να προβάλει πολιτικές διαφημίσεις. Όπως είπε, αν το Facebook υπήρχε στη δεκαετία του '30 θα επέτρεπε στον Χίτλερ να αγοράσει διαφημίσεις για να προβάλει την επιχειρηματολογία του υπέρ της "τελικής λύσης". Βεβαίως -ίσως και σε μία ειρωνεία των πραγμάτων- η ομιλία του Κοέν έχει γίνει viral μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά η ουσία είναι πως ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες των κοινωνικών δικτύων τελειώνει.

Και κάπου εδώ προτείνουμε να δεσμεύσεις 24 λεπτά από τη ζωή σου για να απολαύσεις όλη την ομιλία του Σάσα Μπάρον Κοέν.