Ο Chrome της Google αναδεικνύεται ως ο ασφαλέστερος Web browser μετά από έρευνα την οποία χρηματοδότησε η... Google. Το ρητό σχετικά με τη γυναίκα του Καίσαρα δεν αναφέρεται πουθενά στη μελέτη.
Οπως θα ήταν αναμενόμενο, τόσο η Microsoft όσο και ο οργανισμός Mozilla (που αναπτύσσει τον Firefox) έσπευσαν να αμφισβητήσουν την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Accuvant. Οι δύο αντίπαλοι της Google στον χώρο των Web browsers σχολιάζουν τα αποτελέσματα λέγοντας πως η μελέτη δεν βασίστηκε στο σύνολο των λειτουργιών ασφαλείας που προσφέρουν οι browsers τους. Οι επικριτές σημειώνουν πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με τις διαθέσιμες εκδόσεις που υπήρχαν εκείνη τη στιγμή, όμως έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό (και κώδικας) στο αυλάκι. Η Google λέει πως δεν παρενέβη ούτε στιγμή στην έρευνα της Accuvant η οποία δημοσίευσε το πόρισμα αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποίησε για να καταλήξει σε αυτό.
Ωραία τα λέτε, εμείς τι θα κάνουμε; Πρώτα πρώτα θα πάρουμε μια ανάσα για να μην χάσουμε την ψυχραιμία μας (στην περίπτωση που κινδυνεύουμε να μας συμβεί κάτι τέτοιο). Μετά, αξιολογούμε την κατάσταση. Ασφάλεια προσφέρουν οι browsers, αλλά όχι μόνον αυτοί. Υπάρχουν προγράμματα προστασίας, υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας που μας προσφέρονται με το λειτουργικό σύστημα που έχουμε, υπάρχει στο τέλος τέλος και ο κοινός νους. Αν προσέχετε που βάζετε το ποντίκι σας και ποιες διευθύνσεις πληκτρολογείτε και δεν αφήνετε τρίτους να κάνουν του κεφαλιού τους στον υπολογιστή σας, εγκαθιστώντας κάθε πιθανό και απίθανο software που κυκλοφορεί "εκεί έξω" το πιθανότερο είναι πως δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ σας κάποιο ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα. Αν έχετε ένα καλό anti-virus έχετε ταυτόχρονα και ένα ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας και αν ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σας σύστημα με βάση τις οδηγίες του κατασκευαστή τόσο το καλύτερο για εσάς. Τώρα, αν χρησιμοποιείτε κάποιον... αρχαίο Web browser (όπως το απολίθωμα που ακούει στο όνομα Internet Explorer 6) κάντε κάτι γι' αυτό.