Δεν συμπληρώθηκαν καλά καλά έξι μήνες από τότε που αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας που θα καθόριζε τον τρόπο φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την κατάργησή της.
Στη σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αναφέρεται ως αιτιολογία η «ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της Ομάδας Εργασίας». Η ομάδα είχε συσταθεί τον περασμένο Φεβρουάριο και είχε 16 μέλη, από το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, την ΑΑΔΕ, την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με την απόφαση, η ομάδα συνεδρίαζε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ τα μέλη της δεν λάμβαναν αποζημίωση.
Δεν είναι σαφές αν θα συσταθεί άλλη ομάδα και με ποιο έργο, για την ώρα όμως όσοι έχουν κρυπτονομίσματα μπορεί μεν να μην νιώθουν την ανάσα της Εφορίας στον σβέρκο τους, αλλά έχουν παράλληλα ένα πρόβλημα - δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα όποια κέρδη έχουν αποκομίσει (αν, βέβαια, έχουν αποκομίσει) για την αγορά, για παράδειγμα, ενός αυτοκινήτου.
Οπότε, αν κάποια στιγμή είχατε βάλει τα λεφτά σας σε κάποιο κρυπτονόμισμα και μετά ρευστοποιήσατε την επένδυσή σας με κέρδος, δεν μπορείτε σήμερα να επικαλεστείτε αυτά τα κέρδη για να δικαιολογήσετε μία αγορά διότι, πολύ απλά, η ΑΑΔΕ (δηλαδή η Εφορία) δεν γνωρίζει επισήμως τι είναι ένα κρυπτονόμισμα και πώς πρέπει να φορολογήσει την επένδυσή σας σε αυτό. Ακόμα πιο απλά, η ΑΑΔΕ γνωρίζει από νομικής και ρυθμιστικής πλευράς τι είναι ένα ομόλογο ή μία μετοχή αλλά δεν ξέρει τι είναι το Bitcoin και άρα -από νομικής πλευράς πάντοτε- δεν αναγνωρίζει τα κέρδη από τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.