Δεν ήταν καλή ημέρα η περασμένηΤρίτη για τους Ιταλούς κατόχων κρυπτονομισμάτων, καθώς άκουσαν τον υφυπουργό Οικονομικών Μαουρίτσιο Λέο να ανακοινώνει ότι ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων ενδέχεται να αυξηθεί στο 42% από 26% που είναι σήμερα.
Στην Ευρώπη, συντελεστή 42% επί των κερδών από τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων εφαρμόζει μόνο η Δανία. Η Γαλλία έχει επιβάλει φορολογικό συντελεστή 34%, χωρίς να αποκλείεται αναπροσαρμογή του προς τα επάνω καθώς η κυβέρνηση της χώρας αναζητεί πόρους για να μπαλώσει τρύπες στον προϋπολογισμό της, ενώ η Ισπανία εφαρμόζει συντελεστή 28%. Ο καθηγητής Φερντινάντο Αμετράνο που διδάσκει για το blockchain και τα κρυπτονομίσματα στο πανεπιστήμιο του Μιλάνο υποστήριξε ότι το μέτρο που προωθεί η ιταλική κυβέρνηση εισάγει διακρίσεις και είναι πιθανόν να κριθεί αντισυνταγματικό. Βεβαίως, τη συνταγματικότητα ενός μέτρου θα την αποφασίσει η Δικαιοσύνη εφόσον κάποιος προσφύγει στα δικαστήρια.
Το μέτρο που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Λέο δεν αφορά τις τοποθετήσεις σε επενδυτικά προϊόντα όπως τα ETF, αλλά περιορίζεται μόνο στα κέρδη από τις απευθείας πωλήσεις Bitcoin, Ethereum και λοιπών κρυπτονομισμάτων.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων. Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου χωρίς να κάνει οποιαδήποτε κάποια σχετική αναφορά. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (η γνωστή μας ΑΑΔΕ) έχει καταγράψει κενά στη φορολογική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, τα ποσά που δαπανά κάποιος για συναλλαγές με κρυπτονομίσματα δεν προβλέπεται να αποτελούν τεκμήριο, γεγονός που αφήνει ανοιχτό παράθυρο για χρήση των κρυπτονομισμάτων ως μέσων ξεπλύματος χρήματος. Επιπλέον, ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος δεν προβλέπει ρητώς πώς φορολογούνται τα κέρδη από επενδύσεις στα κρυπτονομίσματα. Θεωρητικά θα έπρεπε να εφαρμόζεται συντελεστής 15% αλλά δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο. Τέλος, δεν υπάρχει νομοθεσία που να προβλέπει τον εντοπισμό και τον έλεγχο όσων συστηματικά πραγματοποιούν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Τον περασμένο Αύγουστο αποφασίστηκε η κατάργηση της επιτροπής που είχε συσταθεί τον Φεβρουάριο και η οποία είχε ως αντικείμενο τον καθορισμό του τρόπου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων. Η επιτροπή ήταν 16μελής και σε αυτή μετείχαν στελέχη από διάφορες υπηρεσίες, αλλά δεν πρόλαβε να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Το "μάτι" της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι αρχές αγνοούν τη δυνατότητα χρήσης των κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες. Τον περασμένο Ιούνιο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην προμήθεια (έναντι 20.000 ευρώ) του λογισμικού TRM Forensics Pro για την έρευνα, συλλογή και ανάλυση μεγάλου όγκου συναλλαγών με κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της εταιρείας TRM, που -σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία- βοηθά στον εντοπισμό της πηγής και του αποδέκτη μιας συναλλαγής με κρυπτονομίσματα. Πριν από την προμήθεια του λογισμικού, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχε αποδεχθεί πρόταση της MasterCard για δωρεά δοκιμαστική χρήση του προγράμματος Inspector για την ανάλυση συναλλαγών με κρυπτονομίσματα και την εκπαίδευση ενός αστυνομικού.
Φαίνεται λοιπόν ότι στον τομέα της έρευνας γίνονται κάποια βήματα. Στη φορολόγηση, πάλι, δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος.