Ένα βήμα πιο κοντά στη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων

Ένα βήμα πιο κοντά στη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων

Συντάκτης: Deasy @ 11.11.2024

Στη σύσταση μιας νέας ομάδας εργασίας προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων και να προταθούν μέτρα που θα αντιμετωπίζουν τη χρήση τους σε παράνομες δραστηριότητες. 

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ συζητά με τις Εφορίες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή μέσω κρυπτονομισμάτων.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά για τους Έλληνες κατόχους Bitcoin, Ethereum και άλλων κρυπτονομισμάτων; Το πιο πιθανό είναι ότι θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο φόρο για τα κέρδη από τις τοποθετήσεις τους στα κρυπτονομίσματα. Σε αντάλλαγμα, θα μπορούν να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες με τα συγκεκριμένα κέρδη χωρίς να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί των τεκμηρίων.

Σήμερα, λόγω της απουσίας ξεκάθαρου φορολογικού πλαισίου, η ΑΑΔΕ δεν γνωρίζει (από τεχνικής πλευράς) πώς να διαχειριστεί τα κέρδη από τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Αν λοιπόν έχεις ένα σεβαστό ποσό από τις επενδύσεις σου για παράδειγμα σε Bitcoin και θέλεις να αγοράσεις ένα ακίνητο, μπορείς μεν να το κάνεις, όμως επειδή η ΑΑΔΕ δεν αναγνωρίζει τα συγκεκριμένα κεφάλαια ως έσοδα από επενδυτική δραστηριότητα θα ενεργοποιήσει τα τεκμήρια. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πάρα πολύ πιθανό να κληθείς να πληρώσεις επιπλέον φόρο, πράγμα που φυσικά μόνο ευχάριστο δεν είναι.

Οπότε, ας πούμε ότι με την πληρωμή του φόρου ησυχάζει το κεφάλι σου και μπορείς να αγοράσεις ό,τι επιθυμείς. Τι φόρο όμως θα πληρώσεις για τα κέρδη σου από τα κρυπτονομίσματα;

Κοιτάζοντας στην Ευρώπη, βλέπουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Στη Γερμανία ενθαρρύνεται η διακράτηση των κρυπτονομισμάτων, καθώς αν ρευστοποιήσεις την επένδυσή σου σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών θα κληθείς να πληρώσεις φόρο που μπορεί να φτάσει ως το 45%. Η Γαλλία δεν μπαίνει στον κόπο να εξασφαλίσει κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση για τα κρυπτονομίσματα και τα αντιμετωπίζει όπως οι υπόλοιπες επενδύσεις, επιβάλλοντας φόρο 36% στα κέρδη. Η Ιταλία εφαρμόζει συντελεστή 26% στα κέρδη αλλά μπορεί να τον αυξήσει στο 42%, ενώ δεν αποκλείεται να προβλέπει μικρότερο φόρο για όσους κρατούν τα κρυπτονομίσματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Δανία, εφαρμόζει φορολογικό συντελεστή που μπορεί να φτάσει ως και το 52% ενώ οι φορολογούμενοι υποχρεώνονται να διατηρούν λεπτομερή κατάλογο των κινήσεων που κάνουν για την αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων.

Αν μας αναγκάσετε να στοιχηματίσουμε, θα ποντάραμε τα κρυπτονομίσματά μας σε μια λύση που θα εφαρμόζει αυτοτελή φορολόγηση των κερδών και θα αποθαρρύνει τις βραχυχρόνιες επενδύσεις. Μόνο που δεν έχουμε κρυπτονμίσματα για να ποντάρουμε...