Κρατικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης αποκάλυψε η OpenAI

Κρατικές επιχειρήσεις παραπληροφόρησης αποκάλυψε η OpenAI

Συντάκτης: Deasy @ 31.05.2024

Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ και Ιράν φέρονται να είχαν χρησιμοποιήσει το ChatGPT για να οργανώσουν εκστρατείες παραπληροφόρησης, υποστηρίζει η OpenAI. Οι ομάδες που εντόπισε και απομάκρυνε από τις υπηρεσίες της η OpenAI χρησιμοποιούσαν το ChatGPT για να δημιουργήσουν κείμενα, σκίτσα, εικόνες και άλλο περιεχόμενο σε διάφορες γλώσσες, ενώ εντοπίστηκαν περιπώσεις χρήσης των εργαλείων της OpenAI για τη δημιουργία λογισμικού και το debugging προγραμμάτων.

Η OpenAI διευκρινίζει ότι οι υπηρεσίες που βρίσκονταν πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να αποκομίσουν τα προσδοκώμενα οφέλη, καθώς οι αναρτήσεις και οι λογαριασμοί που δημιούργησαν δεν απέκτησαν ιδιαίτερη δημοτικότητα. Εκπρόσωπος της OpenAI παρατήρησε ότι ναι μεν η δημιουργία υλικού για προπαγανδιστικούς λόγους είναι πολύ πιο εύκολη στις ημέρες μας, αλλά το ζητούμενο είναι να πείσουν τον κόσμο για την ορθότητα των λεγομένων τους και αυτό δεν ισχύει πάντοτε.

Τόσο η OpenAI όσο και οι άλλες εταιρείες του χώρου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να εντοπίσουν και να απομακρύνουν ομάδες και μεμονωμένους χρήστες που θέλουν να οργανώσουν εκστρατείες παραπληροφόρησης με τη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Σε μία περίπωση η OpenAI εντόπισε δραστηριότητα μιας ομάδας που συνδέεται με το Κρεμλίνο και η οποία προσπαθεί να υπονομεύσει τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία με μηνύματα που διοχέτευε στο Facebook, ενώ σε μία άλλη περίπτωση εντοπίστηκε ομάδα που συνδέεται με τις κρατικές υπηρσεσίες της Κίνας.