Στη στήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης θα κατευθύνεται πλέον το 50% του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, μέσω του ΕΚΟΜΕ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φορέα, Λεωνίδας Χριστόπουλος κατά τη διάρκεια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Μια κίνηση, που όπως πρόσθεσε από το ίδιο βήμα η κα Αμάντα Λιβανού, αντιπρόεδρος του ΣΑΠΟΕ, αποτελεί πάγιο αίτημα των δημιουργών και των ανθρώπων του χώρου για την αύξηση των πόρων των χρηματοδοτικών εργαλείων που στηρίζουν την κινηματογραφική τέχνη.
Ωστόσο, η απόφαση αυτή για την ανακατεύθυνση των χρημάτων από το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης υποδεικνύει και την απόφαση της Κυβέρνησης να μην άρει το συγκεκριμένο φόρο, τουλάχιστον μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Άρση που σε προηγούμενες δηλώσεις τους στελέχη της Κυβέρνησης έδειχναν ότι ήταν υπό σκέψη, κάνοντας λόγο μάλιστα και για ένα «δίκαιο αίτημα των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης». Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης από το βήμα συνεδρίου δήλωσε ότι ήδη υπάρχει επικοινωνία της ηγεσίας των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών προκειμένου να εξεταστούν τι δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν για την κατάργηση του τέλους. Δηλώσεις που δείχνουν μια ανακολουθία σε σχέση με την τελική απόφαση που φαίνεται ότι έχει παρθεί.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης αναμένεται να φθάσουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το 2024. Κατά συνέπεια, ένα ποσό γύρω στα 10 εκατομμύρια θα κατευθυνθεί μέσω του ΕΚΟΜΕ στη στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου.
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης επιβαρύνει μόνο τρεις ελληνικές πλατφόρμες (Cosmote TV, Nova, Vodafone TV) από ένα πολύ μεγαλύτερο πλατφορμών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Γι αυτό και παράγοντες της αγοράς έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης προκαλεί στρέβλωση της αγοράς και συνθήκες άνισου ανταγωνισμού σε σχέση με τις πολυεθνικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, παρέχοντας ομοειδείς υπηρεσίες (Netflix, Disney+ κ.α.).
Η απόφαση της μη άρσης του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης ενδεχομένως να οδηγήσει τις τρεις τηλεοπτικές πλατφόρμες που επιβαρύνονται στην έσχατη λύση που έχουν στα χέρια τους, αυτή δηλαδή της αλλαγής της φορολογικής τους έδρας. Ήδη από την αρχή της χρονιάς στελέχη έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι επεξεργάζονται τη μεταφορά της έδρας σε άλλο κράτος, αν η κυβέρνηση δεν προχωρoύσε στην άρση του μέσα στο 2024, που φέρεται να είχε υποσχεθεί.