Μεταφορά φορολογικής έδρας επεξεργάζονται οι πάροχοι αν δεν αρθεί το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

Μεταφορά φορολογικής έδρας επεξεργάζονται οι πάροχοι αν δεν αρθεί το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 16.01.2024

Τη λύση της αλλαγής της φορολογικής τους έδρας φέρονται να επεξεργάζονται οι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην άρση του ομώνυμου τέλους μέσα στο 2024, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει υποσχεθεί. Ένα πάγιο αίτημα των παρόχων, ιδιαίτερα μετά την επιβολή του στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Παράγοντες της αγοράς των τηλεπικοινωνιών έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης προκαλεί στρέβλωση της αγοράς και συνθήκες άνισου ανταγωνισμού σε σχέση με τις πολυεθνικές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, παρέχοντας ομοειδείς υπηρεσίες (Netflix, Disney+ κ.α.). Αθροιστικά, και με το ΦΠΑ το τελικό ποσό συνδρομής σε κάποιον από τους ελληνικούς παρόχους (Cosmote TV, Nova, Vodafone) επιβαρύνεται κατά περίπου 30%. Οι ελληνικές, δηλαδή, πλατφόρμες οπτικοακουστικού περιεχομένου καλούνται να προσφέρουν περιεχόμενο εξίσου ανταγωνιστικό με αυτό τουλάχιστον επτά ξένων παρόχων που διεκδικούν μερίδιο από την ελληνική αγορά, χωρίς να επιβαρύνονται το ίδιο φορολογικά. Σημειώνεται ότι ετησίως το δημοσιονομικό όφελος κυμαίνεται κοντά στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Η επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση υπέρ του ελληνικού δημοσίου θεσμοθετήθηκε το 2016, με την ονομασία "τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση". Το τέλος αυτό ανεστάλη με τον νόμο 4728/2020 για την περίοδο από 1ης Οκτωβρίου 2020 έως 30 Σεπτεμβρίου 2021 και στη συνέχεια, έως τις 30 Ιουνίου 2022, όταν και επανεπιβλήθηκε. Ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένει έσοδα 20 εκατ. ευρώ το 2024 (όσα και το 2023 και τα προηγούμενα έτη) από το τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση, το οποίο επιβάλλεται στους καταναλωτές, κατ' αντιστοιχία με το τέλος για την ΕΡΤ που εισπράττεται από τους λογαριασμούς ρεύματος. Στην πράξη, το τέλος για τη συνδρομητική τηλεόραση προσεγγίζει τα 20 ευρώ τον χρόνο ανά καταναλωτή, εφόσον δεχθούμε ότι υπάρχουν ένα εκατ. πελάτες στις δύο μεγάλες πλατφόρμες, Cosmote TV και Nova.

Μιλώντας για επιβαρύνσεις, σαφώς μεγαλύτερο είναι το βάρος στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, όπου οι καταναλωτές θα δώσουν φέτος 66 εκατ. ευρώ με τη μορφή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία και 158 εκατ. για την κινητή τηλεφωνία.

Στις σκέψεις περί μεταφοράς έδρας εμπόδιο μπορεί να αποτελέσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η συμφωνία που επιτεύχθηκε προ ετών σε επίπεδο ΟΟΣΑ για την αναμόρφωση της φορολογίας, προβλέποντας ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, θα φορολογούνται με συντελεστή τουλάχιστον 15% στη χώρα, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται η έδρα τους. Βέβαια, αν οι πάροχοι θελήσουν να θέσουν σε εφαρμογή τις σκέψεις μεταφοράς έδρας θα έχουν λάβει υπόψη τους και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ωστόσο, είναι σαφές πως τα 20 εκατoμμύρια ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό των άνω των 61 δισ. ευρώ που προσδοκά να εισπράξει φέτος από τους φόρους το ελληνικό Δημόσιο. Σταγόνα που αντιστοιχεί στο 0,03% των συνολικών φορολογικών εσόδων.