Με το ζόρι 10 εκατ. ευρώ θα συγκεντρώσει το ελληνικό Δημόσιο από την επιστροφή του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, το οποίο "αναστήθηκε" με τον ερχομό του Ιουλίου και καθώς δεν είχε ανανεωθεί η αναστολή του μέτρου.
Ο φόρος είναι μέρος ενός πακέτου επιβαρύνσεων που είχαν αποφασιστεί το 2016 στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και μπορεί η χώρα να έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια, οι φόροι όμως που είχαν μπει τότε έχουν μείνει και αυτό δεν αφορά μόνο στη συνδρομητική τηλεόραση.
Μετά την πανδημία και την υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι η τηλεόραση ήταν για πολλούς η μόνη διέξοδος και η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή του φόρου τον Οκτώβριο του 2020, όταν δηλαδή είχαν χαλαρώσει λίγο τα μέτρα και ήμασταν στην περίοδο μεταξύ πρώτου και δεύτερου lockdown. Η αναστολή είχε αρχικά διάρκεια ενός έτους και μετά παρατάθηκε για έως το τέλος του Ιουνίου που αφήσαμε μόλις χθες πίσω μας.
Το υπουργείο Οικονομικών που έχει την ευθύνη για τα φορολογικά θέματα δεν παρέτεινε την αναστολή για έως το 2013 όπως είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι των τηλεπικοινωνιακών παρόχων οι οποίοι έχουν γίνει πια και τηλεοπτικοί πάροχοι.
Το θέμα είναι τι προσδοκά το υπουργείο με την επιστροφή του φόρου;
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2020, το τέλος έφερνε σε ετήσια βάση 26 εκατ. ευρώ. Αν πούμε λίγο μπακαλίστικα πως έκτοτε η αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης ανέβηκε κατά 15-20% μπορούμε να εικάσουμε πως σε 12μηνη βάση το τέλος θα έφερνε στο ταμείο του υπουργείου Οικονομικών γύρω στα 30 εκατ. ευρώ και επειδή είμαστε στα μισά του έτους, στο εξάμηνο θα εισπραχθούν 15 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών στον Προϋπολογισμό του 2022 είχε εγγράψει έσοδα 10 εκατ. από την επιστροφή του τέλους.
Δεν είναι σοβαρά λεφτά αν σκεφτείς πως από το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας φέτος η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 146 εκατ. Προσθέτουμε άλλα 74 εκατ. από τον φόρο στη σταθερή τηλεφωνία, σύνολο 220 εκατ. ευρώ.
Οι Cosmote, Nova - Wind, Vodafone σαφώς και διαμαρτύρονται για την επιστροφή του τέλους και στελέχη τους μιλούν για κατάσταση μιας αγοράς με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού οι συνδρομές στις υπηρεσίες streaming δεν έχουν επιβάρυνση.
Γενικότερα θέτουν το θέμα της μη φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών ψηφιακών υπηρεσιών αλλά ίσως αυτό να είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
Βεβαίως υπάρχει και ένα "εκτός αν", το οποίο αφορά στην περίπτωση που το υπουργείο Οικονομικών καταθέσει ρύθμιση με την οποία παρατείνεται αναδρομικά η αναστολή του τέλους. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πει από πού θα βρει τα 10 εκατ. ευρώ που -θεωρητικώς- θα του λείπουν.