Ανατροπή στην ανατροπή στην OpenAI - Στην Microsoft o Altman

Ανατροπή στην ανατροπή στην OpenAI - Στην Microsoft o Altman

Συντάκτης: Deasy @ 20.11.2023

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο ζυμώσεων και εντατικών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, προέκυψε ότι ο αποπεμφθείς διευθύνων σύμβουλος της OpenΑΙ, Sam Altman, δεν θα χρειαστεί να πάει στο ταμείο ανεργίας ούτε για μια ώρα αφού προσελήφθη στην Microsoft.

Αυτό που ακολούθησε την απόλυση του Altman την περασμένη Παρασκευή μπορεί να αποτελέσει σενάριο για κύκλο επεισοδίων σε κάποιο σίριαλ για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στην Σίλικον Βάλεϊ.

Μετά την απομάκρυνση του Altman, τόσο η Microsoft όσο και άλλοι μέτοχοι παρενέβησαν με στόχο να ανατρέψουν την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI. Ο ίδιος ο Altman εμφανίστηκε στα γραφεία της OpenAI ως επισκέπτης, ενώ στην εταιρεία είχε εκδηλωθεί κύμα παραιτήσεων με πιο ηχηρή εκείνη του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου που φαίνεται να ήταν αντίθετος με την απόλυση του Altman.

Στο μεταξύ, η Mira Murati, επικεφαλής τεχνολογίας της OpenAI επρόκειτο να αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα της διευθύνουσας συμβούλου. Ωστόσο αν κρίνει κανείς από τις αναμεταδόσεις που έκανε σε μηνύματα του Altman, μάλλον αποδέχθηκε την πρόταση με απροθυμία. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει βέβαια με βεβαιότητα.

Κατά τις 48 ώρες του Σαββατοκύριακου, Microsoft και άλλοι επενδυτές προσπάθησαν να πείσουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI για την ανάγκη να αλλάξουν την απόφασή τους αλλά μάλλον συνάντησαν τοίχο. Η OpenAI ανακοίνωσε στο μεταξύ ότι αντί της Murati, προσωρινά θα ασκεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου ο Emmett Shear, πρώην επικεφαλής της Twitch, της πλατφόρμας που είναι σήμερα μέρος του χαρτοφυλακίου της Amazon. Το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI έσπευσε να διαλύσει κάθε ελπίδα περί επιστροφής του Altman, ανακοινώνοντας την Κυριακή το απόγευμα ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο δε Altman, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Δευτέρας, ξεκινάει στην... Microsoft, την εταιρεία που έχει επενδύσει περίπου 13 δισ. δολάρια στην OpenAI. Μαζί με τον Altman, η Microsoft προσλαμβάνει και τον Greg Brockman, πρώην πρόεδρο του Δ.Σ. της OpenAI. Οι δύο τους, θα αναλάβουν επικεφαλής ενός ερευνητικού τμήματος της Microsoft.

Να βάλουμε τίτλους τέλους στο σίριαλ; Θα κρατήσουμε μία επιφύλαξη, μπορεί απλώς να έχουμε να κάνουμε με το τέλος απλώς ενός επεισοδίου.