Επιτυχημένη η εκτόξευση του Artemis I  - Επιστροφή στη Σελήνη

Επιτυχημένη η εκτόξευση του Artemis I - Επιστροφή στη Σελήνη

Συντάκτης: Deasy @ 16.11.2022

Μετά τις αναποδιές που προκάλεσαν την αναβολή της εκτόξευσης του Artemis Ι στα τέλη του καλοκαιριού, η ΝΑΣΑ εκτόξευσε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο με το οποίο η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος επιστρέφει στη Σελήνη μετά από πέντε δεκαετίες.

Κύριος στόχος της αποστολής είναι να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες οι δυνατότητες και αντοχές της κάψουλας Orion. Το Artemis I δεν θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη αλλά θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης πριν επιστρέψει στον πλανήτη μας σε 26 ημέρες.

 

H αποστολή Artemis 1 σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος Artemis και τον προπομπό της πρώτης επανδρωμένης πτήσης προς τη Σελήνη (μετά το 1972) το 2025, στην οποία θα συμμετέχει και μια γυναίκα-αστροναύτης. Απώτερος στόχος του προγράμματος Artemis ειναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας στη Σέληνη και της λειτουργίας ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από το δορυφόρο της Γης. Μια παρουσία που θα αποτελέσει για τη NASA ένα πρώτο crash test για μια μελλοντική διαστημική αποστολή στον Άρη.

Για ιστορικούς και μόνο λόγους σημειώνουμε ότι η τελευταία επανδρωμένη αποστολή των ΗΠΑ στη Σελήνη είχε πραγματοποιηθεί το 1972 με το Apollo 17.