Ρεκόρ, συγκίνηση και μια... Nutella για το Artemis II

Ρεκόρ, συγκίνηση και μια... Nutella για το Artemis II

Συντάκτης: Deasy @ 07.04.2026

404.409 χιλιόμετρα και 600 μέτρα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απόσταση που έχει βρεθεί ποτέ ο άνθρωπος από τη Γη και το ρεκόρ, από τις 6 Απριλίου 2026, έχουν τα τέσσερα μέλη της αποστολής Artemis II που αφού ολοκλήρωσε με επιτυχία μια περιστροφή γύρω από τη Σελήνη επιστρέφει πίσω στη Γη.

 

Η ιστορική πτήση ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή προς τη Σελήνη μετά από 54 χρόνια και αποτελεί προπομπό της αποστολής Artemis III που -μάλλον- το 2028 θα ξαναφέρει εκπροσώπους του είδους μας πάνω στον μόνο φυσικό δορυφόρο της Γης.

Εκτός απροόπτου φυσικά.

 

Εκτός από ρεκόρ η Artemis II είχε και έντονα φορτισμένες συναισθηματικές στιγμές. Κορυφαία ήταν εκείνη κατά την οποία το πλήρωμα ζήτησε από το κέντρο ελέγχου της NASA στο Χιούστον να δώσει σε έναν κρατήρα της Σελήνης το όνομα Carroll Wiseman, της συζύγου του επικεφαλής της αποστολής Reid Wiseman, η οποία είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 46 ετών το 2020.

«Είναι ένα λαμπερό σημείο στο φεγγάρι» ανέφερε ο αστροναύτης Jeremy Hansen στην επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου «και θα θέλαμε να ονομαστεί Caroll" πρόσθεσε.

Δεν έλειψαν και τα ευτράπελα από τη ζωντανή μετάδοση της πτήσης, την οποία παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι τόσο από τα επίσημα κανάλια της NASA όσο και από τις περισσότερες (αν όχι όλες) πλατφόρμες streaming που αναμετέδιδαν την ιστορική αποστολή.

Κατά τη γνώμη μας, η πιο χαριτωμένη στιγμή ήταν όταν, σχεδόν 4 λεπτά πριν η διαστημική κάψουλα Orion σπάσει το ρεκόρ της απόστασης από τη Γη που διατηρούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή το Apollo 13, βρέθηκε να κυκλοφορεί... αδέσποτο ένα βαζάκι Nutella.

Nutella floating in Orion Artemis II

Μάλλον ήταν η καλύτερη διαφήμιση για το δημοφιλές προϊόν.

Η προσθαλάσσωση του Orion αναμένεται στις 10 Απριλίου σε κάποιο σημείο στον Ειρηνικό Ωκεανό.