Καλοκαίρι χωρίς Facebook και Instagram; Μπα...

Καλοκαίρι χωρίς Facebook και Instagram; Μπα...

Συντάκτης: Deasy @ 10.07.2022

Σύμφωνα με το Politico, η Ιρλανδία θα μπλοκάρει την αποστολή δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ και αυτή η απόφαση ενδεχομένως να υποχρεώσει την Meta στη διακοπή των υπηρεσιών της στην Ευρώπη. Αναρωτιόμαστε πού είναι το κακό αλλά καλύτερα να πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Πριν από δύο χρόνια το Ευρωδικαστήριο ακύρωσε μια συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ με την οποία ήταν δυνατή η αποστολή δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών σε servers που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η συμφωνία αυτή εξυπηρετούσε τη λειτουργία αμερικανικών εταιρειών (όπως η Meta, η Alphabet δηλαδή η Google, η Amazon, η Apple κλπ) που προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρώπη, όμως το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρχαν δικλείδες που να προστατεύουντα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Ετσι, έστειλε τη συμφωνία στον κάλαθο των αχρήστων.

Πολλές από τις εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους -για φορολογικούς λόγους- στην Ιρλανδία και η τοπική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι εκείνη που επιβλέπει τη λειτουργία τους. Η συγκεκριμένη Αρχή, λοιπόν, ενημέρωσε την περασμένη Πέμπτη τις άλλες Αρχές της ΕΕ που δρσστηριοποιούνται στα θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, πως θα μπλοκάρει την ροή δεδομένων προς τις ΗΠΑ.

Οι Ιρλανδοί επισημαίνουν πως αν δεν συμφωνηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, δεν θα είναι πλέον δυνατή η μεταφορά δεδομένων.

Στην πράξη αυτό μπορεί να σημαίνει για την Meta πως θα αναστείλει τη λειτουργία υπηρεσίων της στην Ευρώπη και αυτό σημαίνει πως αν αγριέψουν τα πράγματα θα μείνουμε κατακαλόκαιρο από Facebook και Instagram και θα χρειαστεί (δυστυχία μας) να τη βγάλουμε με TikTok και YouTube!

Βεβαίως η απειλή μπορεί να μην υλοποιηθεί ποτέ. Η Ευρώπη είναι μια πολύ σημαντική αγορά για την Meta και είναι μάλλον πιθανό να βρεθεί μια λύση εγκαίρως. Αυτό, άλλωστε, υπονοεί και η Meta, εκπρόσωπος της οποίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη της υπόθεσης.