Το πουκάμισο έδειχνε υπέροχο στη φωτογραφία και η υπογραφή γνωστού σχεδιαστή αποτελούσε εχέγγυο ποιότητας. Δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ. Συμβουλεύτηκε τις κριτικές, επέλεξε το σωστό μέγεθος, προχώρησε στην αγορά και περίμενε.
Περίμενε, περίμενε, περίμενε...
Το πουκάμισο δεν ήρθε ποτέ.
Έσπευσε να ειδοποιήσει γνωστούς και φίλους μέσα από το Facebook, εκεί δηλαδή που είχε δει τη διαφήμιση. Έκανε αναφορά στο ίδιο το Facebook. Λίγες ημέρες μετά ήρθε η απάντηση - κάποιος αξιολόγησε την αναφορά και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη διαφήμιση.
Όσοι περνάμε μέρος της ημέρας μας στο μεγάλο κοινωνικό δίκτυο είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχουμε δει αρκετές φορές διαφημίσεις που, για να το θέσουμε απλά, είναι ύποπτες. Καταναλωτικά αγαθά, λογισμικό αλλά και κρυπτονομίσματα είναι μερικά από τα θέματα των διαφημίσεων. Το ίδιο το Facebook δεν δείχνει ιδιαίτερα διατεθειμένο να αντιμετωπίσει το αρκετά εκτεταεμένο, όπως όλα δείχνουν, φαινόμενο.
Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Wall Street Journal, το Facebook δίνει από οκτώ ως και 32 (!) ευκαιρίες σε έναν λογαριασμό πριν τον διαγράψει εντελώς για κάποια απάτη. Ναι, αυτό ακριβώς που διάβασες, μπορεί κάποιος να "τρέξει" έως και 32 διαφορετικές απάτες μέχρι να εξοστρακιστεί από το κοινωνικό δίκτυο.
Τα δε θύματα είναι μόνα τους. Το Facebook δηλώνει, σε σχετικές υποθέσεις σε αμερικανικά δικαστήρια, ότι δεν έχει καμία νομική ευθύνη απέναντι στους εξαπατημένους χρήστες και όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Η απόφαση της εταιρείας να περιορίσει τον έλεγχο στο προβληματικό περιεχόμενο, σε μια προσπάθεια να γίνει αρεστή στην κυβέρνηση Τραμπ, εντείνει την ανησυχία ότι οι απατεώνες θα βρουν ακόμα πιο ελεύθερο πεδίο δραστηριότητας.