Πέφτει η αυλαία για τον Internet Explorer

Πέφτει η αυλαία για τον Internet Explorer

Συντάκτης: Deasy @ 14.06.2022

Δεν θα υπάρξουν 28α γενέθλια για τον Internet Explorer, αφού η Microsoft αποφάσισε να τον συνταξιοδοτήσει και να τον αποσύρει στις 15 Ιουνίου από την κυκλοφορία. Πραγματικά δεν ξέρουμε κανέναν που να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο browser πια, ο οποίος χάρη στις πλάτες της Microsoft επικράτησε του Netscape Navigator κατά την τελευταία πενταετία του 20ου αιώνα αλλά δεν μπόρεσε να απολαύσει για πολύ καιρό την πρωτοκαθεδρία του.

Στις δόξες του, κάπου στο 2002 ή 2003, ο Internet Explorer ήταν εγκατεστημένος στο 95% των υπολογιστών αλλά μετά εμφανίστηκε ο Mozilla Firefox που άρχισε να ροκανίζει μερίδιο αγοράς (παράξενο βέβαια να μιλάμε για μερίδιο αγοράς δεδομένου ότι οι browsers διανέμονται δωρεάν) και μετά ήρθε ο Google Chrome για να εκθρονίσει τον browser της Microsoft για τα καλά.

Κάθε προσπάθεια της εταιρείας να επανέλθει έχει αποτύχει παταγωδώς. Οι εκδόσεις του Internet Explorer υπόσχονταν πως θα έκλειναν το κενό απόδοσης που είχαν με ανταγωνιστικά προϊόντα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Το Internet είναι γεμάτο memes όπου -σε γενικές γραμμές- η ταχύτητα του Internet Explorer παρομοιάζεται με εκείνη του Ραντανπλαν, του δημοφιλούς για τα αργά αντανακλαστικά αστυνομικού σκύλου στο κόμικ του Λούκι Λουκ. Από αυτή την άποψη, μπορούμε να πούμε πως ο Internet Explorer ήταν ο Ραντανπλαν των browsers.

Στα χρόνια που πέρασαν ο Internet Explorer και σε πολύ μεγάλο βαθμό ο διάδοχός του, ο Edge, χρησιμοποιούντο για μία μόνο δουλειά - για να κατεβάσεις έναν άλλον browser και κατά βάση Chrome ή Mozilla. Σίγουρα το άκουσμα για τη συνατξιοδότηση του Internet Explorer θα προκαλεί μια κάποια ανακούφιση σε όσους σχεδιάζουν εφαργμογές και σελίδες για το Web, καθώς ο browser της Microsoft ήταν γνωστός για μια σειρά από τεχνικές ιδιοτροπίες για χάρη των οποίων πολλές λειτουργίες έπρεπε να γραφτούν ειδικά για αυτόν.

Ε όχι, δεν θα κλάψουμε...