Ιmagen: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη...ζωγραφίζει

Ιmagen: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη...ζωγραφίζει

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Κοντογιάννη @ 27.05.2022

Η Google εξέπληξε για ακόμη μια φορά το κοινό με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για το IMAGEN, ένα εργαλείο που δημιουργεί εικόνες από μια σύντομη περιγραφή, οι οποίες είναι αρκετά ρεαλιστικές!

Αναλυτικότερα, το εν λόγω εργαλείο λειτουργεί με τον εξής τρόπο: ο αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης διαβάζει μια σύντομη περιγραφή και μετατρέπει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το κείμενο σε εικόνα. Η εικόνα που δημιουργείται έχει ανάλυση 64 x 64, αλλά η Google μπορεί να την ανεβάσει στα 1024 x 1024.

Mάλιστα, η εταιρεία έχει εργαστεί πολύ πάνω στην ανάλυση του κειμένου, ώστε ο αλγόριθμος να δημιουργεί όσο το δυνατόν πιο κοντινές στο πραγματικό αναπαραστάσεις. Όταν πχ το κείμενο αναφέρει ότι ένα ζώο εκτελεί μια συγκεκριμένη εργασία, ο αλγόριθμος να το αποδίδει σε εικόνα παρά το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι φανταστικό.

Βέβαια, η εταιρεία τόνισε στην παρουσίαση ότι το Imagen «δεν είναι κατάλληλο για δημόσια χρήση αυτήν τη στιγμή».  Λόγω του ότι οι εικόνες είναι αρκετά ρεαλιστικές πρέπει να περιοριστούν σε μη εμπορική αλλά και ακαδημαϊκή χρήση για λόγους ηθικής, αφού κατά κάποιον τρόπο «μειώνουν» την καλλιτεχνική δημιουργία.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, ο «ηγέτης» στον συγκεκριμένο τομέα ήταν το DALL-E, ένα σύστημα ΑΙ που δημιουργήθηκε από το εμπορικό εργαστήριο AI OpenAI και δημιουργεί εικόνες μέσω κειμένου η σκίτσου.