Η αδυναμία του Facebook να ελέγξει με αποτελεσματικότητα την παραπληροφόρηση σε μη αγγλόφωνες σελίδες έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη κρίση στα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Χιλιάδες μετανάστες από το Ιράκ και από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στα σύνορα, καθώς πίστεψαν πως θα μπορούσαν εύκολα να μπουν στην Πολωνία και από εκεί στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την εταιρεία Semantic Visions, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο Facebook ομάδες συζήτησης στα κουρδικά και τα αραβικά που μιλούσαν για τη δυνατότητα μετάβασης στη Λευκορωσία με τουριστική βίζα. Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης Λουκασένσκο (ο οποίος βρίσκεται στη μαύρη λίστα της Ε.Ε.) να χαλαρώσει τους κανόνες για την παροχή τουριστικής βίζας σε χώρες της Μέσης Ανατολής, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό τον τουρισμό.
Η ανάλυση της Semantic Visions αποκαλύπτει πως οι διακινητές δεν έχασαν ευκαιρία και άρχισαν να διαφημίζουν ανοικτά τις υπηρεσίες τους (ή τις υποτιθέμενες υπηρεσίες τους), ενώ ανάμεσα σε άλλα εμφάνιζαν και βίντεο με ανθρώπους που υποτίθεται πως είχαν φτάσει στη Γερμανία ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω της Λευκορωσίας.
Πολλοί διακινητές προειδοποιούσαν και για τους κινδύνους του ταξιδιού, ενώ άλλοι υπόσχονταν πως γνώριζαν κρυφά περάσματα μέσω των οποίων θα μπορούσαν να μπουν στην Πολωνία χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Βεβαίως όλα αυτά θα συνέβαιναν με το αζημίωτο, αφού οι διακινητές ήθελαν 7.000 και 10.000 δολάρια κατ' άτομο.
Η Semantic Visions αναφέρει πως εντόπισε δεκάδες ομάδες στο Facebook με δεκάδες χιλιάδες μέλη, ενώ ανάλογη δραστηριότητα αναπτύχθηκε και σε άλλες πλατφόρμες όπως το WhatsApp και το Telegram. Το Facebook, που ρωτήθηκε για το θέμα από τους New York Times, αναφέρει πως κλίνει σελίδες και ομάδες που προωθούν την παράτυπη μετανάστευση, αλλά όπως φαίνεται ή αποτελεσμαικότητα του ελέγχου είναι περιορισμένη όταν πρόκειται για μη αγγλόφωνες σελίδες.
Το αποτέλεσμα της ελεύθερης λειτουργίας των ομάδων παραπληροφόρησης ήταν να συγκεντρωθούν χιλιάδες άνθρωποι στα σύνορα της Λευκορωσίας και της Πολωνίας. Κάποιοι, ανάμεσά τους και παιδιά, δεν άντεξαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή, άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με την πολωνική συνοριοφυλακή και μετά από πολλές ημέρες έντασης πολλοί αναγκάστηκαν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής...