Κάθε κρίση έχει τους ήρωες της και οι λύσεις τηλεδιασκέψεων διεκδικούν με αξιώσεις μια θέση στον σχετικό κατάλογο. Η αλήθεια είναι πως η εμπειρία των περισσότερων στο teleconferencing περιορίζεται σε επικοινωνία ένας-προς-έναν και μέσω εφαρμογών όπως το Skype, το Viber ή το Google Hangouts αλλά αυτόν τον καιρό οι περισσότεροι έχουν ανακαλύψει πλατφόρμες όπως το Zoom, το Webex, το Teams και πολλά πολλά ακόμα.
Από αυτή τη σειρά εφαρμογών το Zoom ξεχώρισε γρήγορα και επειδή αυτός που ξεχωρίζει γίνεται γρήγορα αντικείμενο μελέτης, δεν άργησαν να γίνουν κάποιες ανησυχητικές διαπιστώσεις.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε λοιπόν, μάθαμε πως η εφαρμογή του Zoom για iOS είχε την κακή συνήθεια να στέλνει στο Facebook πληροφορίες για τους χρήστες του χωρίς τη συναίνεσή τους. Όπως αποκάλυψε το Motherboard, το Zoom έστελνε πληροφορίες όπως ο χρόνος ενεργοποίησης της εφαρμογής, μαζί με πληροφορίες τοποθεσίας και στοιχεία της συσκευής. Το Zoom παραδέχθηκε πως είχε αρχικά ενσωματώσει τη λειτουργία σύνδεσης στην εφαρμογή μέσω Facebook login αλλά πολύ πρόσφατα διαπίστωσε πως το κοινωνικό δίκτυο λάμβανε περιττά δεδομένα.
Φαίνεται πως αυτό το θέμα δεν είναι το μόνο. Η Electronic Frontier Foundation, μία οργάνωση που προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των χρηστών στον γενναίο ψηφιακό κόσμο, έκανε λόγο για αρκετά κενά του Zoom στο ευαίσθητο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Η οργάνωση, όπως θα διαβάσεις και εδώ https://www.eff.org/deeplinks/2020/03/what-you-should-know-about-online-tools-during-covid-19-crisis έχει αρκετές παρατηρήσεις και για άλλες εφαρμογές, μη νομίζεις δηλαδή πως το Zoom είναι η μόνη προβληματική υπηρεσία. Στην εποχή του κορωνοϊού (πολύ μπανάλ όνομα για μια εποχή, έχουμε να παρατηρήσουμε) πολλές εφαρμογές θα επιχειρούν να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη αλλά -ιδίως στις δωρεάν εκδόσεις τους- πάντα υπάρχει ένα αντάλλαγμα και, συνήθως, αυτό είναι κάτι από τα προσωπικά μας δεδομένα. Προσοχή, λοιπόν…