Ενιαίο φορτιστή σε όλες τις συσκευές αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ενιαίο φορτιστή σε όλες τις συσκευές αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 30.01.2020

Με ευρεία πλειοψηφία 582-40 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία κανόνων για την εφαρμογή του ενιαίου φορτιστή από το σύνολο των κατασκευαστών.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει τα σημαντικά οφέλη που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα από την εθελοντική προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των διαφορετικών τύπων φορτιστών τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, το πρόβλημα των ηλεκτρονικών αποβλήτων παραμένει σημαντικό. Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει το ψήφισμα, το 2016 ο συνολικός όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφθασε τα 12,3 εκατομμύρια τόνους (σε κάθε κάτοικο της Ένωσης αντιστοιχούσαν 16,6 κιλά). Κατά συνέπεια η αντιμετώπιση του ζητήματος του ενιαίου φορτιστή πρέπει να φύγει από την εθελοντική βάση και να πάει στην υποχρεωτική εφαρμογή, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοικοι της Ένωσης δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να αποκτούν νέους φορτιστές με την αγορά μιας νέας συσκευής. Μια τέτοια υποχρεωτική εφαρμογή εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον όγκο των ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Προς την ίδια κατεύθυνση το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκτιμά ότι η υιοθέτηση της ασύρματης φόρτισης θα αποδειχθεί επωφελής για τη μείωση των αποβλήτων, αλλά παροτρύνει την Επιτροπή να εξασφαλίσει ότι οι ασύρματοι φορτιστές θα είναι συμβατοί με πολλές και διαφορετικές συσκευές.

Όπως είχαμε αναφέρει και την προηγούμενη εβδομάδα, «θύμα» αυτής της εφαρμογής θα είναι η Apple, η οποία χρησιμοποιεί το δικό της lightning φορτιστή, διαφορετικά δηλαδή από σχεδόν όλο το αντίπαλο στρατόπεδο του Android. Για αυτό και ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Apple έχει αντιδράσει θεωρώντας ότι μια υποχρεωτική εφαρμογή λειτουργεί κατασταλτικά στην καινοτομία παρά την ενθαρρύνει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το περιθώριο να παρουσιάσει τους νέους κανόνες για το συγκεκριμένο θέμα μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο.