Σαράντα χρόνια GPS

Σαράντα χρόνια GPS

Bonus: Μία χρήσιμη εφαρμογή

Συντάκτης: Deasy @ 14.02.2019

Ήταν Φεβρουάριος του 1979 όταν ο χρόνος άρχισε να μετρά αντίστροφα για τους έντυπους χάρτες και τον περιπτερά-οδοδείκτη, όταν ένας πύραυλος Delta II της NASA μετέφερε επιτυχώς το πρώτο σετ δορυφόρων του συστήματος GPS. Για την ακρίβεια, ήταν η ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου του 1979, όταν ακόμα η γιορτή ήταν άγνωστη στην Ελλάδα, όπως δηλαδή και το GPS.

Το σύστημα είχε βεβαίως στρατιωτική χρήση και στα χρόνια που ακολούθησαν έδειξε τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητά του. Από την πρώτη εκτόξευση του 1979 ως και τον Νοέμβριο του 1997 το ημερολόγιο της NASA έχει καταγράψει 28 αποστολές για την τοποθέτηση δορυφόρων του “αστερισμού” του GPS. Φυσικά η εξέλιξη δεν σταμάτησε εκεί, στα χρόνια που ακολούθησαν υπήρξε ανανέωση και εκσυγχρονισμός του στόλου και λίγο αργότερα στο παιχνίδι του εντοπισμού της γεωγραφικής θέσης μπήκαν και άλλα συστήματα όπως το επίσης αμερικανικό WAAS, το EGNOS της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, το ρωσικό GLONASS, το ευρωπαϊκό Galileo και το κινεζικό Beidu. Δεν χρειάζεται να πούμε πόσες ζωές έχουν σώσει όλα αυτά τα συστήματα και πόσες φορές έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. 

Α και κάτι ακόμα...

Το smartphone σου μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικά συστήματα γεωγραφικού εντοπισμού, μη νομίζεις δηλαδή πως σε κατευθύνει για να πας στον προορισμό σου βασιζόμενο μόνο στο GPS. Μπορείς, μάλιστα, να κατεβάσεις την εφαρμογή GPSTest (μόνο για Android για την ώρα) από το Google Play, που θα σου δείξει ποια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης “διαβάζει” το κινητό σου. Εναλλακτικά και όταν όλα έχουν αποτύχει ή δεν έχεις πια μπαταρία, μπορείς πάντα να ρωτήσεις τον περιπτερά...