Η Boeing δοκιμάζει εναέρια ταξί

Η Boeing δοκιμάζει εναέρια ταξί

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 24.01.2019

Όπως μάλλον έχουμε ξαναπεί, πριν από 40, 50 χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν πως λίγο μετά την αυγή του 21ου αιώνα τα ιπτάμενα αυτοκίνητα θα είχαν κάνει την εμφάνισή τους και θα είχαμε γλιτώσει από το επίγειο μποτιλιάρισμα.

Βεβαίως αυτό δεν έχει συμβεί, όχι ακόμα και λέμε “όχι ακόμα” διότι η Boeing δοκίμασε υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ένα αυτόνομο (!) εναέριο ταξί σε ένα μικρό αεροδρόμιο έξω από την Ουάσιγκτον.

Πολλές πολλές πληροφορίες δεν δόθηκαν από την εταιρεία που περιορίστηκε να πει πως το όχημα βρέθηκε στον αέρα για 60 δευτερόλεπτα πριν προσγειωθεί. Δεν μάθαμε αν απλώς αιωρήθηκε στον αέρα ή κάλυψε κάποια απόσταση και, αν ναι, σε ποια ταχύτητα.

Η Boeing έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο για το τμήμα NeXt που πειραματίζεται με τα αυτόνομα αεροσκάφη. Το όχημα που δοκιμάστηκε έχει μήκος 10 μέτρα και πλάτος εννέα και μπορεί να καλύψει απόσταση 80 χλμ. αλλά αυτά ανήκουν στη σφαίρα της θεωρίας διότι όπως είπαμε δεν έχουμε λεπτομέρειες για την πειραματική πτήση.

Η οποία όμως πειραματική πτήση αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη που ίσως φέρνει τα μαζικής χρήσης ιπτάμενα οχήματα πιο κοντά μας.