Tesla: με τα αυτόνομα Cybercab και Robovan παρουσίασε το μέλλον της μετακίνησης

Tesla: με τα αυτόνομα Cybercab και Robovan παρουσίασε το μέλλον της μετακίνησης

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 11.10.2024

Το όραμά της για το μέλλον της μετακίνησης παρουσίασε η Tesla, αποκαλύπτοντας τις δύο προτάσεις της: το Cybercab, ένα αυτόνομο ταξί χωρίς τιμόνι και πεντάλ και το Robovan, ένα μεγάλο βαν χωρητικότητας έως και 20 ατόμων.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, "We, Robot", που αποτελεί και την παράφραση της γνωστής ταινίας του 2004, “I, Robot”.  Η παρουσίαση της εκδήλωσης και των προτάσεων της εταιρείας έγινε από τον ισχυρό της άνδρα, Ίλον Μασκ.

Το Cybercab είναι ένα αυτόνομο ταξί, που για την Tesla αντιπροσωπεύει τη μετάβαση στην πλήρως αυτόνομη οδήγηση, που και αποτελεί το μεγάλο της όραμα. Ο Ίλον Μασκ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Cybercab, υποσχέθηκε όμως ότι το κόστος χρήσης θα κυμαίνεται κοντά στα 0,2 δολάρια ανά μίλι, συν 0,3-0,4 δολάρια για φόρους. Έδωσε έμφαση στην τιμή πώλησης, η οποία θα κινείται κάτω από 30.000 δολάρια, καθιστώντας το Cybercab μια προσιτή επιλογή και για ιδιωτικό όχημα. Σύμφωνα με τον Ίλον Μασκ, το Cybercab θα μπει στη γραμμή παραγωγής το 2026, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία έγκρισης του συστήματος μη εποπτευόμενης οδήγησης που χρησιμοποιεί από τις Πολιτείες της Καλιφόρνια και του Τέξας.

Αν το Cybercab αφορά την ιδιωτική μετακίνηση, αφού έχει χώρο για μόλις 2 επιβάτες, το Robovan χωράει στο εσωτερικό του 20 άτομα, ωστόσο για το συγκεκριμένο όχημα δεν δόθηκαν πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα παραγωγής και εμπορικής διάθεσής του. «Θα είναι σαν να κάθεσαι σε ένα άνετο μικρό σαλόνι», σημείωσε ο Ίλον Μασκ, προσθέτοντας ότι σε αντίθεση με άλλη ηλεκτρικά οχήματα δεν θα έχει υποδοχή φορτιστή, αλλά θα χρησιμοποιεί τον επαγωγικό τύπο φόρτισης.

Ο Ίλον Μασκ επέμεινε στο αφήγημα της ασφαλέστερης μετακίνησης με το σύστημα πλήρους αυτόνομης οδήγησης που αναπτύσσει η Tesla, σε σχέση με τον άνθρωπο ως οδηγό. Βέβαια, ανεξάρτητες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί από την AMCI Testing, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο στο συγκεκριμένο σύστημα ήταν απαραίτητη η επέμβαση του ανθρώπου κάθε 13 μίλια.

Advertisement