Πόσο κόβει το μάτι σου;

Πόσο κόβει το μάτι σου;

Συντάκτης: Deasy @ 18.07.2017

Πριν ο όρος fake news αρχίσει να δίνει τον τόνο σε πολλά από τα πράγματα που διαβάζουμε γύρω μας, ένα άλλο "κλαδί" της ενημέρωσης είχε δείξει προ πολλού τις δυνατότητες της παρέμβασης  και αναφερόμαστε, βασικά, στη φωτογραφία.

Από την αναλογική της εποχή η φωτογραφία πολλές φορές έπεσε θύμα εργαστηριακής χειραγώγησης και η επίπονη και προσεκτική δουλειά του ρετούς έγινε απείρως ευκολότερη με την εμφάνιση και εξέλιξη των διαφόρων προγραμμάτων με γνωστότερο το Photoshop.

Πολλές φορές η φωτογραφία δεν χρειάζεται να περάσει από τα χίλια μύρια κύματα ενός ειδικού στην επεξεργασία της, ακόμα και το "κόψιμο" μιας περιοχής και η ανάδειξή της αρκεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις. Κάποιες φορές αυτή η παρέμβαση γίνεται για καλό σκοπό, να αναδείξει ένα πρόσωπο, ένα στιγμιότυπο, ένα μνημείο, κάτι τέλος πάντων που έκανε εντύπωση σε εκείνον που πάτησε το κλικ στη φωτογραφική μηχανή ή όποια άλλη συσκευή χρησιμοποιεί.

Ομως τι γίνεται όταν η επεξεργασία είναι ευρύτερη; Μπορεί, άραγε, ο θεατής να αντιληφθεί ότι η φωτογραφία έχει "πειραχτεί" ίσως περισσότερο από ό,τι θα επέτρεπε κάποιος μηχανισμός δεοντολογίας;

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Γουόργικ διεξάγουν ένα online πείραμα και θα τους βοηθούσε αν έδινες 10 λεπτά από τον χρόνο σου. Απλώς θα σου δείξουν μερικές φωτογραφίες και θα σε ρωτήσουν για τη γνώμη σου. Πιστεύεις πως κάποιες από αυτές είναι πειραγμένες ή όχι; Μην το δείτε σαν να πρόκειται για άσκηση που πρέπει να αριστεύσετε, δείτε το περισσότερο ως έναν τρόπο για να δείτε πόσο εύκολα (ή δύσκολα) μπορείτε να αντιληφθείτε το "πείραγμα" στις εικόνες και, τελικά, αν μπορούν να σας ξεγελάσουν -και σε ποιο βαθμό- οι διάφοροι... φοτοσοπάδες. Η σχετική διαδικασία ξεκινάει από εδώ. Καλή επιτυχία.