Τα κοινωνικά δίκτυα στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια

Τα κοινωνικά δίκτυα στη μάχη κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια

Συντάκτης: Πέτρος Κωνσταντινίδης @ 27.01.2022

Περισσότερους από 1.000 λογαριασμούς ανέστειλε το Twitter τους τελευταίους δύο μήνες στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, TikTok, Twitter, Google, Microsoft και Facebook είχαν αρκετή δουλειά το τελευταίο διάστημα για να αντιμετωπίσουν την αντιεμβολιαστική προπαγάνδα.

Το Twitter απομάκρυνε περισσότερες από 9.000 δημοσιεύσεις και ανέστειλε τη λειτουργία 1.097 λογαριασμών. Παράλληλα, μετά την τοποθέτηση προειδοποιητικών tags σε tweets που περιείχαν παραπλανητικό περιεχόμενο για τα εμβόλια, το Twitter ανέφερε πως παρατήρησε μείωση στον αριθμό των retweets.

Το Facebook έκλεισε ένα αντιεμβολιαστικό γκρουπ, το V_V, που είχε δραστηριότητα σε Γαλλία και Ιταλία και το οποίο οργάνωνε επιχειρήσεις παρενόχλησης γιατρών, αξιωματούχων και δημοσιογράφων. Επίσης, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο διέγραψε 220.000 δημοσιεύσεις από το Facebook και το Instagram αφού διαπιστώθηκε πως παραβίαζαν τους κανόνες και περιείχαν παραπλανητικό υλικό για τους εμβολιασμούς.

Η Microsoft ανέφερε πως οι διαφημίσεις σχετικά τα προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη είχαν 733.487 εμφανίσεις και προκάλεσαν 72.307 σε σελίδες των αρμοδίων υπηρεσιών.

Τέλος, η Google ανέφερε πως περιεχόμενο που έρχεται από φορείς επαλήθευσης δημοσιεύσεων (τους γνωστούς fact checkers) εμφανίστηκε 6 εκατ. φορές κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα κατά τους δύο τελευταίους μήνες του 2021.