Η Ψηφιακή  Έξοδος τις μέρες της κρίσης

Η Ψηφιακή Έξοδος τις μέρες της κρίσης

Συντάκτης: Γρηγόρης Α. Μηλιαρέσης @ 27.05.2013

Με θυμό και απελπισία σχολίαζε πρόσφατα φίλος της Internet-ικής πιάτσας το γεγονός ότι η κρίση κάνει άπαντες να στραφούν προς το Δίκτυο σαν μια ύστατη προσπάθεια να ανακαλύψουν έναν ανεκμετάλλευτο επιχειρηματικά χώρο. Και παρότι δε διαθέτω τις ειδικές γνώσεις του Τάσου στο θέμα των start-ups και στο τι μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία τους, ομολογώ ότι η θέση του φίλου μου με ενόχλησε. Επειδή, τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά και με το ενδιαφέρον μου εστιασμένο στο Διαδικτυακό πολιτισμό και στο περιεχόμενο, η στροφή προς το Internet μόνο σε καλά μπορεί να οδηγήσει.

Ο αντίλογος του φίλου μου ήταν το εικονικό μπουμ του Internet και της αγοράς του τις "ημέρες δόξης" της χρηματιστηριακής φούσκας, τότε που σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες το χρησιμοποιούσαν, οι περισσότεροι προσχηματικά, για να τονώσουν τα ενημερωτικά τους δελτία προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προς τους εντός ή εκτός εισαγωγικών επενδυτές. Βεβαίως έχει δίκιο, όμως ακόμα και αυτή η τεχνητή άνοδος του Δικτύου τότε, συνέβαλλε με τον τρόπο της στο να έχουμε σήμερα περισσότερους έλληνες διασυνδεδεμένους από ό,τι ποτέ. Και στο να γίνονται αρκετά καλά πράγματα ώστε να αντισταθμίσουν τα κακά.

Βεβαίως το ελληνικό κομμάτι του Internet έχει ελλείψεις -δεν είναι περίεργο καθώς ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της χώρας εξακολουθεί να κατευθύνεται από το δημόσιο και το ελληνικό δημόσιο είναι, ίσως, ο πιο συντηρητικός και αργά κινούμενος τομέας της χώρας. Όμως κάθε ξύπνημα της αγοράς του Δικτύου δημιουργεί νέες κοινότητες, ενισχύει τις παλιές, φωτίζει τις υπάρχουσες δράσεις και δίνει ιδέες για καινούριες. Μ' άλλα λόγια, δημιουργεί ευκαιρίες και για κάθε δέκα καιροσκόπους και κερδοσκόπους υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι δέκα που σκέφτονται διαφορετικά και ωφέλιμα -για τον εαυτό τους και για τους άλλους.

Προϊόν της εποχής της φούσκας είναι οι εκατοντάδες καλοί developers και designers που βρίσκονται πίσω από μικρά και μεγάλα projects που υπάρχουν κάτω από το domain ".gr". Και προϊόν της ίδιας εποχής είναι τα εκατομμύρια χρηστών που γεμίζουν καθημερινά τα social media -το ότι πολλοί από αυτούς δε γνωρίζουν (ακόμα) πολλά για τα μέσα είναι αδιάφορο καθώς η μεγάλη μάζα ποτέ δε γνώριζε κάτι εις βάθος. Η ύπαρξή της όμως και μόνο κάνει το μέσο πιο ισχυρό και αυξάνει τις πιθανότητες να συμβάλλει όντως αυτό στη βελτίωση της κατάστασης.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η μεταφορά των νέων ΜΜΕ στον ψηφιακό κόσμο: σαφώς καθοδηγούνται από το χαμηλό κόστος όμως για πρώτη φορά στα 20 χρόνια που παρακολουθώ αυτόν τον κόσμο βλέπω τόσο πολύ υλικό δημοσιευμένο online. Ναι, ένα μεγάλο μέρος του είναι κακό -πάντα είναι- όμως ένα άλλο, επίσης μεγάλο είναι καλό και προσβάσιμο στους πάντες. Ακόμα και αν η μαζική "Ψηφιακή  Έξοδος" που ζούμε δε φέρει τίποτα άλλο, αυτό και μόνο αρκεί για να τη θεωρήσω πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της κοινωνίας, on και off line.