Ναι, αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες με έναν κομήτη να διασχίζει τον ουρανό λίγο πριν χαράξει δεν είναι φωτομοντάζ. Είναι ο κομήτης Neowise, την περασμένη εβδομάδα τον αντιλήφθηκαν οι ξενύχτηδες που κατά τις 4.30 το πρωί κοιτούσαν προς τα βόρεια-βορειοανατολικά του ορίζοντα και είναι τόσο λαμπερός που ξεχωρίζει ακόμα και μέσα στη φωτορρύπανση των μεγάλων πόλεων
Ο κομήτης C/2020 F3 Neowise εντοπίστηκε από τα όργανα της NASA τον περασμένο Μάρτιο και όπως πληροφορούμαστε η διαδρομή του τον φέρνει από τη γειτονιά μας κάθε 6.800 χρόνια. Δηλαδή, θα πρέπει να ξαναπέρασε κάπου κατά το 5.000 π.Χ. όταν οι Κινέζοι μάθαιναν για την αγγειοπλαστική και η Ευρώπη ήταν σε γενικές γραμμές ένα απέραντο δάσος. Ωραία θα ήταν…
Τέλος πάντων, ο Neowise συνεπήρε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους σε όλο τον κόσμο και πολλοί ήταν εκείνοι που ρύθμισαν το ξυπνητήρι τους για να χτυπήσει στη μαύρη νύχτα και πριν χαθεί ο κομήτης μέσα στο φως του Ήλιου.
Πολλές λήψεις είναι εντυπωσιακές, όπως αυτή:
Θα πεις τώρα πως δεν είναι δουλειά αυτή να ξυπνάμε χαράματα, αλλά ο Neowise θα ξαναπεράσει γύρω στο 8800 και στο μεταξύ ελπίζουμε το ανθρώπινο είδος και ο πλανήτης να έχουν ξεπεράσει τα τωρινά προβλήματα.
Τυχερέ άνθρωπε, ο Neowise έχει αλλάξει… συνήθειες, καθώς για το υπόλοιπο διάστημα θα είναι ορατός αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα. Μπορείς να πεις πως ο κομήτης έγινε βραδινός τύπος και αποφάσισε να αφήσει τις κραιπάλες και τις βόλτες μέσα στα άγρια χαράματα.
Ωραία, και πώς θα τον δεις; Θα πρέπει να κοιτάς προς τα βορειοδυτικά και αν δυσκολεύεσαι να πρσσανατολιστείς, από εδώ θα δεις όχι μόνο τον Neowise αλλά και τους αστερισμούς, τους πλανήτες και ό,τι άλλο υπάρχει «εκεί έξω»…