Νέο επεισόδιο στην υπόθεση Facebook-Campridge Analytica

Νέο επεισόδιο στην υπόθεση Facebook-Campridge Analytica

Συντάκτης: Deasy @ 13.04.2018

Ένα νέο επεισόδιο στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων λογαριασμών από το Facebook έρχεται να προσθέσει σημερινό δημοσίευμα του Gardian, το οποίο κάνει λόγο ότι ανάμεσα στα στοιχεία που περισυνέλλεξε η Campridge Analytica περιλαμβάνονται ακόμα και τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αγγλικού Μέσου η περισυλλογή, που αφορά όχι το σύνολο των 87 εκατομμυρίων λογαριασμών αλλά ένα μικρό ποσοστό τους (μερικές δεκάδες χιλιάδες) έγινε από την εφαρμογή/κουίζ, το This Is Your Digital Life, που τράβηξε τα εισερχόμενα και εξερχόμενα μηνύματα (στην πλατφόρμα του Facebook) των χρηστών. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες το ίδιο το Facebook είχε προχωρήσει σε ένα είδος προειδοποίησης εκείνων που είχαν κατεβάσει την εφαρμογή, ενημερώνοντας ότι πιθανόν να είχαν «διαβαστεί» και τα μηνύματά τους.  

Στην επικοινωνία που είχε ο Guardian με τον δημιουργό της εφαρμογής ο τελευταίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ιστορία, παραπέμποντας στην συνέντευξη που έχει δώσει στους New York Times, στην οποία αναφέρει ότι κάποια από τα δεδομένα που «μάζεψε» η εφαρμογή ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητα και γι’ αυτό το λόγο ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στο ποιος θα είχε πρόσβαση σ’ αυτά. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι έγινε «περισυλλογή» των μηνυμάτων μόνο εκείνων που κατέβασαν την εφαρμογή και όχι των φίλων τους στο Facebook, σημειώνοντας ότι αυτά τα δεδομένα δεν έφθασαν ποτέ στην Campridge Analytica.

Ο παραπάνω ισχυρισμός ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει το πρώην στέλεχος της αγγλικής εταιρείας, Christopher Wylie, ο οποίος έχει δηλώσει ότι η εταιρεία είχε τελικά πρόσβαση σ’ αυτά τα δεδομένα.