Παρουσία γονέων που έχουν χάσει τα παιδιά τους εξαιτίας της online βίας που κυριαρχεί σε γωνιές του διαδικτύου, οι επικεφαλής τεσσάρων μεγάλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης άκουσαν τους γερουσιαστές να τους κατηγορούν ότι προκάλεσαν μία κρίση στην Αμερική και ότι δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των ανηλίκων.
Ο Mark Zuckerberg ήταν παρών και για άλλη μια φορά έπαιξε τον ρόλο του μετανοημένου και τεθλιμμένου στελέχους, όπως έχει πράξει και άλλες φορές που έχει βρεθεί ενώπιον γερουσιαστών ή άλλων νομοθετών. "Λυπάμαι για ό,τι περνάτε" είπε ο επικεφαλής της Meta που σηκώθηκε όρθιος και απευθύνθηκε στους παριστάμενους γονείς. "Κανείς δεν θα έπρεπε να βιώνει αυτά που ζουν οι οικογένειές σας" πρόσθεσε και λίγο έλειψε να πει ότι τους στέλνει "προσευχές και σκέψεις" - ίσως η πιο ανούσια έκφραση που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ όταν συμβαίνει κάποια καταστροφή.
Βεβαίως εκτός από θεατρινισμούς και λόγια συμπάθειας ο Zuckerberg δεν είχε να πει και πολλά. Ο ίδιος και οι επικεφαλής των Tik Tok, Snap, Discord και Χ υπεραμύνθηκαν της δραστηριότητας των εταιρειών τους και των μέτρων που λαμβάνουν, αλλά άκουσαν μαζί του τους γερουσιαστές να τους κατηγορούν ότι θέτουν τα κέρδη τους πάνω από την προστασία των εφήβων και των μικρών παιδιών.
Κάποιοι είπαν ότι οι εταιρείες έχουν "αίμα στα χέρια τους", ενώ ορισμένοι γερουσιαστές συνέκριναν τις εταιρείες social media με τις καπνοβιομηχανίες. Ένας από τους πιο γνωστούς γερουσιαστές, ο Ρεπουμπλικάνος Τεντ Κρουζ από το Τέξας σχολίασε ότι "κάθε γονιός στην Αμερική είναι τρομοκρατημένος από τα σκουπίδια που κατευθύνονται στα παιδιά μας"...
Μόνο το 2023 και μόνο στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 105 εκατ. εικόνες, βίντεο και δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Πολύ δύσκολο να μετρηθεί είναι ο όγκος του υλικού μίσους και των online επιθέσεων κατά παιδιών και εφήβων για την εμφάνιση ή τον τρόπο ζωής τους. Αν και τους χωρίζει άβυσσος σε πολλά θέματα, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί φαίνεται να συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, ενώ ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε την Τετάρτη ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με την επίδραση των social media στην ψυχική υγεία των παιδιών.
Ωστόσο θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Όπως σημειώνουν οι New York Times, από το 2017 έως και σήμερα, ο Mark Zuckerberg και άλλα στελέχη της Meta, έχουν καταθέσει 33 φορές σε επιτροπές της Γερουσίας για διάφορα θέματα, όμως δεν έχει θεσπιστεί κανένας ομοσπονδιακός νόμος που να ρυθμίζει θέματα λειτουργίας των κοινωνικών δικτύων. Οι εταιρείες τεχνολογίας ασκούν όπως φαίνεται μεγάλη επιρροή στους διαδρόμους του Κογκρέσου και κάθε νομοθετική πρωτοβουλία συναντά τις -αποτελεσματικές- αντιδράσεις πότε των Ρεπουμπλικανών και πότε των Δημοκρατικών.
Οπότε, ετοιμαστείτε για ένα ακόμα σόου την επόμενη φορά που κάποιος επικεφαλής εταιρείας social media κληθεί στην αμερικανική Γερουσία.
"Thoughts and prayers..."