Ο Elon Musk θέλει να συμβιώσουμε με την τεχνητή νοημοσύνη

Ο Elon Musk θέλει να συμβιώσουμε με την τεχνητή νοημοσύνη

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 17.07.2019

Μέχρι τώρα επικρατούσε μια μυστικότητα για τη Neuralink, την εταιρεία που ίδρυσε ο Elon Musk το 2016. Οι στόχοι και το όραμα της εταιρείας νευροτεχνολογίας είχαν σκιαγραφηθεί όμως είτε τα στελέχη της είτε ο ίδιος ο γνωστός επιχειρηματίας και οραματιστής δεν είχαν προχωρήσει σε μια δημόσια περιγραφή των πλάνων και της δραστηριότητας της εταιρείας.

Χθες ήταν η ώρα των πρώτων αποκαλύψεων, με τον Elon Musk και υψηλόβαθμα στελέχη της Neuralink να προχωρούν σε μια απρογραμμάτιστη παρουσίαση για την εταιρεία και το στόχο της να δημιουργήσει ένα chip ικανό να εμφυτευθεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο, λαμβάνοντας και να μεταδίδοντας σήματα στο όργανο. Ταυτόχρονα, η χθεσινή παρουσίαση αποτέλεσε και ένα είδος προσκλητήριου προς το επιστημονικό προσωπικό που θα ήθελε να εργαστεί στη Neuralink.

Ο βραχυπρόθεσμος στόχος της εταιρείας είναι να αντιμετωπιστούν ασθένειες που σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλουν (π.χ. Αλσχάιμερ, Πάρκινσον) όμως το φιλόδοξο όραμα του Elon Musk είναι να πετύχει συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό (μέχρι στιγμής) το chip θα εμφυτεύεται πίσω από το αυτί και θα συνδέεται με νήματα ηλεκτρόδιων, πάχους μόλις ¼ της ανθρώπινης τρίχας) τα οποία θα διεγείρουν τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τον Elon Musk, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ήδη δοκιμές σε ζώα, αρουραίους και πιθήκους με θετικά αποτελέσματα και μάλιστα όπως ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει σε μια περίπτωση ένας πίθηκος μπόρεσε να ελέγξει με τον εγκέφαλό του έναν υπολογιστή, χωρίς όμως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2020.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη χθεσινή παρουσίαση. Η παρουσίαση ξεκινάει στο 1:30:03