Η αξία των δεδομένων στη σύγχρονη δημοσιογραφία

Η αξία των δεδομένων στη σύγχρονη δημοσιογραφία

Συντάκτης: Φανούρης Δρακάκης @ 11.04.2019

Ως την πιο συναρπαστική εποχή της δημοσιογραφίας χαρακτήρισε τη σημερινή ο Matt Wiknler, συνιδρυτής και Editor-in-Chief Emeritus του Bloomberg News, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού iMEdD. «Δεν είναι εύκολη αλλά είναι πολύ σημαντική» έσπευσε να προσθέσει ο Matt Winkler, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους παγκοσμίως σε θέματα επιχειρηματικότητας και οικονομίας.

Για τον συνιδρυτή του Bloomberg News αυτή η αξία της σημερινής εποχής έγκειται στον απεριόριστο όγκο δεδομένων στα οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ένας δημοσιογράφος. Δεδομένα, η προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα που εξασφαλίζουν και την αξιοπιστία των ειδήσεων. «Τα δεδομένα, με σωστή ανάγνωση, μπορούν να βοηθήσουν στην αντίληψη της πραγματικής εικόνας και της ουσίας πίσω από το «θόρυβο» που δημιουργεί η επικαιρότητα», σημείωσε ο Matt Winkler.

Στην ομιλία του o πολύπειρος δημοσιογράφος στάθηκε σε τέσσερα παραδείγματα, στα οποία η πραγματική εικόνα ήταν διαφορετική από αυτή που φαινόταν χωρίς τη σωστή αξιολόγηση των δεδομένων. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ και την αμερικανική οικονομία συνολικά την περίοδο των εκλογών, συνεχίζοντας με την Amazon και την Tesla και καταλήγοντας στην ελληνική οικονομία και την πορεία της τα τελευταία χρόνια.

 

Η αλήθεια για την αμερικανική οικονομία ήταν πολύ διαφορετική το 2016

Ο κ. Winker στην ομιλία του μας θύμισε πως ήταν το κλίμα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Ο διάλογος και ο «θόρυβος» είχε εστιάσει στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τα σχόλια για την οποία ήταν αρνητικά όμως τα πραγματικά στοιχεία, αυτά που δεν κατάφερε κανένας δημοκρατικός υποψήφιος για το χρίσμα, έδιναν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Η αμερικανική οικονομία είχε ανακάμψει πλήρως από την κρίση και κινούνταν σε επίπεδα ρεκόρ. Ενδεικτική είναι η παρακάτω εικόνα.

Τα στοιχεία, όπως τα παρουσίασε ο κ. Winkler δείχνουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ήταν μεγαλύτεροι από κάθε άλλη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, καμία άλλη οικονομία, εκτός των ΗΠΑ, δεν βρισκόταν σε καλύτερο επίπεδο από εκείνο που βρισκόταν πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Στοιχεία όμως που χάθηκαν μέσα στην αρνητική αφήγηση της εποχής.

Για τον Matt Winkler η εξήγηση για την ανάπτυξη-ρεκόρ των ΗΠΑ βρίσκεται πίσω από δύο λέξεις: την έρευνα και ανάπτυξη των αμερικανικών εταιρειών. Και εδώ έφερε δύο ακόμα παραδείγματα: την Amazon και την Tesla.

 

H γιγάντωση της Amazon και της Tesla

Όπως σημείωσε η επενδυτική κοινότητα εμπιστεύεται διαχρονικά τις εταιρείες που επενδύουν στο μέλλον. Στις εταιρείες που δαπανούν στο τμήμα «έρευνας και ανάπτυξης». Η Amazon μπήκε στο αμερικανικό χρηματιστήριο το 1997, ως ένα online βιβλιοπωλείο, με την αξία της να αποτιμάται τότε στα 0,5 δισ. δολάρια. Μέσα σε διάστημα λιγότερο από χρόνο και παρά το γεγονός ότι δεν παρουσίαζε αύξηση στα κέρδη της ξεπέρασε σε αξία τους δύο μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και η στήριξη της μετοχής της συνεχίστηκε στην διάρκεια των χρόνων. Όχι απαραίτητα γιατί αύξανε εντυπωσιακά τα κέρδη της αλλά γιατί αύξανε τις πωλήσεις της, εμπλούτιζε τα προϊόντα που πουλούσε μέσα από το κανάλι της, εξελίχθηκε και σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών. «It’s all about growth, αυτό είναι η Amazon» σημείωσε, προσθέτοντας ότι σήμερα η κεφαλαιοποίησή της είναι ίση με τη συνδυαστική αξία των 6 τεράστιων εταιρειών παγκοσμίως στους διαφορετικούς τομείς που δραστηριοποιείται η αμερικανική εταιρεία (Barnes & Noble, Netflix, UPS, ΙΒΜ, Oracle, Walmart).

H Amazon, σύμφωνα με τον Matt Winkler, είναι μια εταιρεία που επενδύει στο μέλλον, δαπανάει 8-10 χρόνια έρευνας για τα νέα προϊόντα και υπηρεσίες της, πραγματοποιεί προσλήψεις. Πολλές προσλήψεις, αφού μέχρι τα τέλη του 2018, η Amazon είχε 618.000 υπαλλήλους. Ωστόσο, οι προοπτικές της είναι ακόμα μεγαλύτερες, σύμφωνα με τον αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος θέλοντας να τις βάλει σε κλίμακα ανέφερε ότι η Amazon βρίσκεται μόλις στον τρίτο όροφο του Empire State Building.

Η νέα Amazon για τον κ. Winkler είναι η Tesla, η μοναδική, αν και καινούρια εταιρεία στο χώρο του αυτοκινήτου, που κατάφερε πραγματικά να θέσει στο επίκεντρο του διαλόγου την ανάγκη για μια αυτοκίνηση που θα παράγει μηδενικούς ρύπους. Μια εταιρεία χωρίς κέρδη, με μια «προβληματική προσωπικότητα», ως προς τη δημόσια εικόνα του επικεφαλής της, Elon Musk, με πολλούς short sellers (σορτάκηδες) στη μετοχή της, την οποία όμως στήριξαν οι μεγάλοι επενδυτές.

Γιατί; Επειδή στην διάρκεια αυτών των ετών η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της κατά 200%, όταν οι πωλήσεις όλης της υπόλοιπης αγοράς κινήθηκαν με μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αποτέλεσμα, η αύξηση της τιμής της μετοχής κατά 10 φορές.

 

H ελληνική οικονομία το 2019

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Winkler δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει πλήρως από την κρίση. Το κύριο σημάδι που οδηγεί, σύμφωνα με τον ίδιο, σ' αυτό το συμπέρασμα είναι η πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα πριν από την κρίση. Για παράδειγμα, το 2012, τη χειρότερη χρονιά, η απόδοση έφθανε το 30%, ενώ την ταραχώδη περίοδο του 2015 έφθασε το 18%.

Όμως ακόμα και τότε, το 2015, αντίθετα με όσα έλεγαν σημαντικοί παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας, για τον ίδιο δεν τέθηκε πραγματικά ποτέ θέμα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ.  To συμπέρασμά του στηρίζεται ότι σε καμία από τις δημοσκοπήσεις, από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι το 2015 (αλλά και μεταγενέστερα) δεν έδειξε ότι οι Έλληνες ήθελαν να περάσουν στη δραχμή από το ευρώ.

Έχοντας διανύσει τους πρώτους μήνες του 2019, ο κ. Winkler παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν την ανάκαμψη των βασικών δεικτών της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Ο γενικός δείκτης μέσα στο 2019 έχει τη δεύτερη καλύτερη απόδοση στον κόσμο, η απόδοση του τραπεζικού κλάδου φθάνει το 35%, ενώ η σχέση του δείκτη μεταβλητότητας της ελληνικής αγοράς με τον παγκόσμιο δείκτη τείνει προς το μηδέν, η μικρότερη από το 2009.

Σημαντική παράμετρος για την ανάκαμψη αυτή είναι για τον κ. Winkler η συμμετοχή της Ελλάδας στο «μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ στον κόσμο», όπως το χαρακτήρισε, στο ευρώ. Για να υποστηρίξει το συμπέρασμά του αντιπαρέβαλλε τα στοιχεία της Αγγλίας μετά την απόφαση για το Brexix. Στοιχεία που δείχνουν ότι η αγγλική λίρα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πτώση από το 1971 μέχρι σήμερα, ενώ το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας έπεσε κάτω από το ΜΟ της τελευταίας 20ετίας.

Παρακάτω ακολουθεί ολοκληρη η ομιλία του Matt Winkler.