Αν αφορούσε την Ελλάδα, όπου είναι ο κανόνας να μην λαμβάνουμε τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων που πληρώνουμε στα προγράμματά μας, δεν θα αποτελούσε είδηση. Όχι ότι δεν έχει σημασία (έχει και παραέχει) αλλά είναι τέτοια η συχνότητα του φαινομένου που φαίνεται σαν να έχουμε επαναπαυθεί στην ισχύ αυτής της διαφοράς.
Το ενδιαφέρον λοιπόν στοιχείο αυτής της είδησης είναι ότι η διαφορά μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών ταχυτήτων σύνδεσης στο Internet έχει πανευρωπαϊκή εφαρμογή, η οποία πιστοποιείται και με σχετική έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα και είναι ενδεικτικά των μεγάλων διαφορών που παρουσιάζουν τα δύο αυτά μεγέθη.
Με βάση την έρευνα, την καλύτερη επίδοση έχουν οι καλωδιακές συνδέσεις, με τις επιδόσεις να αγγίζουν το 91,4% των ονομαστικών ταχυτήτων με τις οπτικές ίνες (FFTH και FTTC – fiber to the home και fiber to the cabinet) να ακολουθούν στο 84,4% Αντίθετα, οι διάφορες συνδέσεις DSL (ADSL, VDSL) παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές, καθώς οι πραγματικές επιδόσεις αγγίζουν το 63,3% των ονομαστικών.
Ο μέσος όρος των ευρυζωνικών ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει τα 19,47Mbps, νούμερο όμως το οποίο οφείλεται και πάλι κατά κύριο λόγο στο καλωδιακό Internet και το FTTx (FTTH-FTTC), όπου η μέση ταχύτητα αγγίζει τα 33Mbps και τα 41Mbps, με το DSL και πάλι να βρίσκεται πολύ πίσω στα 7,3Mbps.
Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στο upload, όπου οι πραγματικές ταχύτητες αγγίζουν το 88% των ονομαστικών με την τεχνολογία FTTx να έχει και εδώ τα πρωτεία.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί μέχρι και το τέλος της επόμενης χρονιάς, στην οποία μάλιστα η ΕΕ ζητάει και τη βοήθεια εθελοντών που θα θέλουν να συμμετέχουν στην έρευνα εγκαθιστώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό μέτρησης των ταχυτήτων.