Όταν μία έκθεση ολοκληρώνεται, αρχίζεις και αναζητείς εκείνα τα σημεία που την χαρακτήρισαν και την διαφοροποίησαν από τις υπόλοιπες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους. Στη φετινή Consumer Electronics Show, όλοι συμφώνησαν ότι έλειπε εκείνο το προϊόν ή η κατηγορία προϊόντων που θα δημιουργούσε την αίσθηση στους πάντες ότι είναι μία πραγματική επανάσταση. Αν και αυτό μάλλον ήταν αναμενόμενο, δεδομένου πως οι μεγάλοι “παίκτες” στο χώρο της τεχνολογίας προτιμούν να δείχνουν τα καλά “παιχνίδια” τους όταν παίζουν μόνοι τους μπάλα και όχι όταν είναι δίπλα τους και ο ανταγωνισμός.
Ενδεχομένως, το κομμάτι εκείνο όπου άκουσες κάποια “ουάου” ήταν αυτό της τηλεόρασης με τους Κορεάτες (LG και Samsung) να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Αφενός με τις OLED τηλεοράσεις τους και αφετέρου με τις δυνατότητες που θα προσφέρουν τα επόμενα μοντέλα τους για διαχείριση αλά ...Kinect του τηλεοπτικού μενού. Ο κόσμος του Minority Report έρχεται πιο κοντά.
Πολλοί περίμεναν πως τα tablets θα είχαν την τιμητική τους στη CES 2012 και όντως αυτό έγινε. Είχαμε πολλά νέα tablets. Όμως, μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν εκείνα που έλαβαν τα φώτα της δημοσιότητας. Απολύτως λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι δύσκολα βρίσκεις κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε ορισμένα από αυτά που θα το έκαναν να ξεχωρίσει. Ακόμη και τα tablets που είναι και φορητοί υπολογιστές, είναι ένα concept που έχουμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Πολύ ενδιαφέρουσα νέα τάση είναι πάντως τα ultrabooks. Η νέα κατηγορία που προωθεί η Intel με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένου και του will.i.am, ίσως να είναι η μοναδική ευκαιρία της αγοράς των φορητών υπολογιστών να αντέξει στην επίθεση των tablets. Τα ultrabooks είναι φορητοί υπολογιστές μεν, αλλά εξαιρετικά λεπτοί και όμορφοι και ελαφρείς, ενώ χρησιμοποιούν οθόνες 13-15 ιντσών και αποθηκεύουν δεδομένα σε SSD flash δίσκους. Γενικώς, το concept πλησιάζει αυτό του MacBook Air, αν και υπάρχει ένα σημείο όπου οι ανταγωνιστές της Apple έχουν ρίξει όλο το βάρος τους: την ταχεία εκκίνηση του μηχανήματος, ιδίως όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής. Πρακτικά, σε ένα ultrabook δεν χρειάζονται παρά 4-5 δευτερόλεπτα για να “επανέλθει” στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν κατεβάσουμε το καπάκι του. Άρα, μπορεί να συναγωνιστεί ένα tablet.
Τα ultrabooks της Ιntel πρόκειται να έχουν ως ανταγωνιστή τα thin-and-light (λεπτά και ελαφρά) μηχανήματα που προωθεί η AMD με την οικογένεια επεξεργαστών Τrinity που παρουσίαζε στη CES. Το ερώτημα είναι αν η AMD έχει τις ίδιες δυνατότητες όσον αφορά την προώθηση και το μάρκετινγκ για να καταφέρει να μην επιτρέψει στην Intel να επαναλάβει αυτό που έκανε με την πλατφόρμα Centrino το 2003.
Τέλος, να κάνουμε μία αναφορά και στα smartphones. Η είδηση, όσον αφορά στους Ευρωπαίους, ήταν ότι η Sony Ericsson γίνεται πλέον σκέτο ...Sony. Κατά τα άλλα, οι συσκευές που ανακοινώθηκαν στο Λας Βέγκας δεν είναι απαραίτητο ότι θα τις δούμε στην Ευρώπη, καθώς είναι σχεδιασμένες για τα αμερικανικά δίκτυα. Και δεν είναι τυχαίο ότι ανακοινώθηκαν από τους εκεί παρόχους (AT&T και Verizon) και όχι από τους κατασκευαστές τους. Για παράδειγμα, το Nokia 900 (ένα LTE Windows Phone) παρουσιάσθηκε στην εκδήλωση της ΑΤ&Τ. Ημερομηνία δεν ανακοινώθηκε, οπότε κρατάμε μικρό καλάθι για το αν και πότε θα το δούμε στην Ελλάδα. Η σχέση κατασκευαστών - παρόχων είναι τόσο στενή ώστε η Samsung να δίνει μεγάλη έμφαση στην ανακοίνωση του Galaxy Tab 7.7 που θα δουλεύει στο δίκτυο της Verizon. Το εν λόγω tablet είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά στην IFA 2011 τον περασμένο Σεπτέμβριο!
Γενικότερα, στα smartphones που ανακοινώθηκαν αυτό που έκανε εντύπωση ήταν οι μεγάλες οθόνες και οι κάμερες με τα πολλά megapixel ανάλυση. Όταν βλέπεις την HTC να ανακοινώνει συσκευή (Titan II) με κάμερα, η ανάλυση της οποίας φθάνει στα 16 megapixel, τότε ίσως να πρόκειται για μία τάση που θα δούμε και σε περισσότερο ευρωπαϊκά smartphones τους επόμενους μήνες.