Την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής στους Τζον Χόπφιλντ και Τζέφρεϊ Χίντον για τις «θεμελιώδεις ανακαλύψεις» τους που άνοιξαν τον δρόμο στο machine learning, τα νευρωνικά δίκτυα και κατ' επέκταση την τεχνητή νοημοσύνη, ανακοίνωσε η Βασική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας την Τετάρτη.
«Αν και οι υπολογιστές δεν μπορούν να σκεφτούν, οι μηχανές μπορούν να μιμηθούν λειτουργίες όπως η μνήμη και η εκμάθηση. Οι φετεινοί αποδέκτες του βραβείου βοήθησαν ώστε αυτό να καταστεί εφικτό», αναφέρει η Επιτροπή Νόμπελ στην ανακοίνωσή της.
Αναλυτικά, ο Τζον Χόπφιλντ, 89 ετών σήμερα και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, δημιούργησε ένα δίκτυο που χρησιμοποιεί μια μέθοδο αποθήκευσης και αναδημιουργίας μοτίβων. Όταν το δίκτυο λαμβάνει μία ελλειπή και παραμορφωμένη εικόνα, «εργάζεται» ώστε να ανασυνθέσει την εικόνα και να την αποκαταστήσει. Από την πλευρά του ο 77χρονος σήμερα Χίντον και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξέλιξε το έργο του Χόπφιλντ και ανέπτυξε μία μέθοδο που αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά στοιχεία κάθε τύπου δεδομένων.
«Στη φυσική χρησιμοποιούμε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η ανάπτυξη νέων υλικών με συγκεκριμένες ιδιότητες», ανέφερε σε γραπτή της δήλωση η Ellen Moons, πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Φυσικής.