Αργή αντίστροφη μέτρηση για Internet στο μετρό της Αθήνας

Αργή αντίστροφη μέτρηση για Internet στο μετρό της Αθήνας

Συντάκτης: Κώστας Αρβανίτης @ 10.07.2024

Τέλος Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η παροχή πρόσβασης στο Internet σε σημεία του μετρό της Αθήνας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σε εκδήλωση της Κοινωνίας της Πληροφορίας την Τρίτη.

Από τηλεπικοινωνιακής πλευράς το μετρό της πρωτεύουσας είναι, ουσιαστικά, μια μαύρη τρύπα σήμερα, καθώς η κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι εξαιρετικά περιορισμένη, υποστηρίζοντας μόνο υπηρεσίες φωνής. Το ζήτημα έχει έρθει πολλές φορές στη δημοσιότητα και τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

H Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), η εταιρεία που λειτουργεί το μετρό, το τραμ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο της Αθήνας, είχε απαντήσει τότε ότι η έλλειψη σήματος κινητής τηλεφωνίας οφείλεται "αποκλειστικά στην έλλειψη της κατάλληλης τηλεπικοινωνιακής υποδομής εκ μέρους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας" και ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα είχε ολοκληρωθεί πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού στο τμήμα της Γραμμής 2 μεταξύ των σταθμών Αγίου Δημητρίου και Ελληνικού.

Η εγκατάσταση της υποδομής δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς για λόγους ασφαλείας τα συνεργεία δεν μπορούν να εργάζονται για διάστημα μεγαλύτερο των 3 ωρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια ή άλλες εργασίες στους σταθμούς και τις σήραγγες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τέλη Ιουλίου θα ξεκινήσει η παροχή πρόσβασης στο Internet σε έναν σταθμό και άλλοι δύο σταθμοί θα πάρουν σειρά μέσα στο επόμενο δίμηνο. Αν και δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, προφανώς οι συγκεκριμένοι σταθμοί θα είναι αυτοί μεταξύ του Αγίου Δημητρίου και του Ελληνικού. Όσον αφορά την κάλυψη των σηράγγων με υποδομή δικτύου 5G, αυτή εκκρεμεί.